140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

120 ГОДИНИ ЛРС-ПРОВАДИЯ

Основано през 1897 г. с 19 члена, към края на 1937 година дружеството брои 852 ловци. Пръв председател на Провадийското ловнострелческо дружество е бил Петко Минков, който го е водил само една година. След него са го управлявали други активни местни хора, които са обичали лова, а през 1931 г. е избран Добри Койчев, а секретар Николай Тузсузов. В района на дружеството са пуснати за развъждане за пръв път през 1937 г. фазани, които са намерили много добри местообитания. Малко по-рано, през 1933 г., са разселeни кеклици, като резултатът е повече от отличен – наброявали са 30-40 ята, но стрелбата по тях е забраненa до 1941 г. – пише в книгата си ” История на ловнострелческата организация “Сокол” Иван Сокачев.
Провадийското ловнострелческото дружество изгражда в града през 1928 г. свой ловен дом, заобиколен от градина-парк от около 8 декара на стойност 700 хиляди лева. Ловният дом носи на дружеството годишен доход повече от 10 хиляди лева. В района на дружеството за пръв път през 1926 г. са организирани селските ловнострелчески дружинки, почти във всички села на околията, числото на които през 1937 г. възлиза на 62. Дружествени развъдници са “Донка”, “Малко Елеме”, “Илан баир”, “Маденец”, “Бабука” и дружествено ловище ” Калето”, изобилстващи с дивеч, пазен усърдно и развиващ се при благоприятни условия.

СЪВРЕМИЕТО

Янко ГОРАНОВ, ловният специалист на ЛРС-Провадия:
„Имаме много дивеч в района, като ловците се грижат много добре за неговото опазване и увеличаване на популацията. В момента дружинките ни са 21 на териториите на три общини и на две горски стопанства. Много добри са резултатите при отстрела на диви прасета, тъй като запасът е висок. Над допустимия запас са благородните елени, като дружинките Тутраканци – Чайка и Цонево, са с много добри показатели. Отличен е и гатерът за изпитание на диви прасета в дружинката в Тутраканци-Чайка, където председателят Камен Кирилов е много активен и редовно се провеждат прояви, на които идват ловци с техните четириноги помощници от Североизточна България. Годишно пускаме в природата по около 400 яребици, добре се адаптират в районите ни. Освен това всяка дружинка със свои средства си закупува допълнително бройки от тези птици. Полудивата патица също е подходяща тъй като има много водоеми.
Освен фуражът, който осигурява сдружението за подхранването на дивеча, всяка една дружинка разполага с дивечови ниви в порядъка от 30 до 50 декара, които се засяват с фуражни култури. Целогодишно подхранват ловците от дружинките в селата Блъсково, Тутраканци-Чайка, Славейково, Черковна, Цонево и други. Бракониерството е сведено почти до нула, просто всяка дружинка вече си пази добре районите и дивеча, чувства се едно стопанско отношение към ловищата. През тази година имаме 120- годишен юбилей, като ще отбележим по подобаващ начин.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ