Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

1200 фазанчета доотглеждат в 4 волиера на ЛРС-Шабла

шабла фазанчета

Общо 1200 фазанчета на 45-дневна възраст са закупени от стопанството на фирма „Сокол-БЛРС“ в Русе  и вече са разпределени в четирите волиери за доотглеждане, с които разполагат в ЛРС-Шабла.

В най-голямата от тях, в покрайнините на гр. Шабла, са настанени 400 птици, в тази в с. Ваклино са 300 фазанчета, а останалите са разпределени в селата Горун и Дуранкулак.

Там волиерите са с по-малък капацитет, но пък са в подходящи местообитания, в близост до гора. По всеобщо мнение фазанчетата са с отлично качество и много жизнени.

Птиците са закупени със средства на сдружението и по Националната програма на НЛРС-СЛРБ за обогатяване на дивечовите запаси. Извозени са със собствен транспорт, като с тази нелека задача се е ангажирал местният бизнесмен Желязко Сарандев.

И други имена е редно да се споменат, които помогнаха за извозването и разпределението на птиците по волиери: Васил Петров, Николай Кючуков, Валентин Здравков.

шабла фазанчета

Разбира се, цялата акция се проведе под ръководството на ръководителя на сдружението Павлин Павлов.

През есента е планирано разселване и на отрасли до 270-дневна възраст фазани в ловните полета на Шабленското сдружение.

По повод на новата жива придобивка г-н Павлов сподели:

„Доволни сме от свършената работа, понеже в тези горещини извозването криеше някои рискове. Всичко мина благополучно и фазанчетата са настанени живи и здрави. Ще изкарат задължителния според нормативните разпоредби срок, даже ще ги задържим и повечко, след което ще ги разселваме.

Ползваме цялата налична база в това отношение – имаме 4 волиера за доотглеждане за шестте дружини в състава на сдружението. Живот и здраве наесен ще пуснем големи фазани. Разселването на дивечови птици при нас има отколешни традиции, които продължават и в днешни дни.“

Все пак има и притеснения относно бъдещото оцеляване на фазанчетата в дивата природа предвид голямата популация от чакали в региона. Тази година отчетоха 180% изпълнение на плана за отстрел и въпреки това хищниците са много и продължават да се множат. Очевидно в тази насока местните ловци ще имат доста работа.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ