140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

125 новобранци ще ловуват на територията на РДГ-Велико Търново

Милка ДЕНЕВА

Осем ловно-рибарски сдружения на територията на Регионалната дирекция по горите във Велико Търново през предстоящия ловен сезон ще имат нови членове. Попълват редиците си някои дружини от ловните организации във Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Плачковци и Севлиево.

Най-много са бъдещите ловци от сдруженията в Севлиево и Велико Търново – 34 и 31, а най-малко – от Свищов и Елена – 12 и 13. Желаещите да ловуват бяха по-малко от миналогодишните, но в замяна на това показаха по-добра успеваемост – 77 %. Както през изминалите лета, те се учиха да боравят с огнестрелно оръжие на лицензираните ловни стрелбища във Велико Търново, Елена и Полски Тръмбеш. Подготовката им беше много добра и затова всички показаха завидни умения в боравенето с ловните пушки и в стрелбата по бягащ заек и по панички. Някои обаче се затрудниха при теоретичния изпит и не успяха да го преодолеят. При решаването на теста имаше случаи на допуснати повече от 50 % грешки. Явно младите хора не бяха положили нужните усилия в подготовката си. А това е голям пропуск, защото тестовете са първата крачка за успешното справяне с цялостния изпитен процес.

Изпитната комисия е доволна най-вече от кандидатите за ловци от сдружението в Свищов и едната група от Севлиево, които преодоляха успешно и теоретичния, и практическия изпит. Коментарът на изпитващите от РДГ е, че не всички от желаещите да ловуват се представят добре при решаването на тестовете, което означава, че не им се чете. Тази тенденция се наблюдава не от вчера. Записалите се в курсовете за подготовка наблягат повече на стрелбата. Явно там, на стрелбището, им е по-приятно. Но предстоят изпити на кандидатите за подборен отстрел, в които изискванията са доста по-големи. Това означава, че ловците, които имат желание да участват в такъв лов, ще трябва да се подготвят по-сериозно, за да не се посрамят пред изпитната комисия. Още повече, че мъжете не ловуват от вчера и са сред най-опитните в своите дружини.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ