140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

140 години Организирано ловно движение – Венци пред паметника „Майка България и освещаване на ловните знамена

венци велико търново

Велико Търново бе домакин не само на Общото отчетно събрание на Съюза на ловците и риболовците през 2024 г, но и средищна точка за отбелязване на 140 г. от началото на организираното ловно движение. То се заражда именно в старата столица през 1884 г. с основаването на великотърновското ловно дружество. Специално за 140-я рожден ден на най-старото ловно-рибарско дружество „Сокол-1884“ Националната организация създаде документален филм „Първопроходниците“, посветен на историята на неговото създаване и развитие.

Както знаем, през 2024 г. всички събития и инициативи от календара на НЛРС-СЛРБ преминават под мотото „140 години живот с природата“. Именно Природата обаче стана причина предварителната организация за тържествено отбелязване на важната годишнина да бъде променена.

В знак на морална съпричастност с тежките последици от градушката, поразила Велико Търново и региона на 12 юни, която нанесе огромни материални щети и създаде кризисна ситуация в региона, ръководството на НЛРС-СЛРБ обяви на Общото си събрание на 14 юни, че отменя мащабното знаменно шествие с духова музика и полагане на венци в ключови точки от града, както и молебена пред ловните знамена на крепостта Царевец.

венци велико търново

„Не смятаме, че в момент, когато хората са силно разтревожени от сполетялата ги стихия, унищожила имущество и реколта в огромни размери, е подходящо ние да празнуваме с фанфари“ – така мотивира отмяната на тържествата председателят на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев. Той информира делегатите на Общото събрание, че още на 13 юни Съюзът на ловците и риболовците е предоставил на община Велико Търново близо 4000 керемиди, които да се използват за препокриване на разрушените покриви в най-пострадалите точки. Инж. Василев призова сдруженията, присъстващи на Общото събрание на организацията, също да се включат според силите си с подпомагане на пострадалите райони.

Въпреки отмяната на шумната част от тържествата, ловците не се отказаха от възможността да почетат паметта на предците, свързали живота и дейността си с развитието на ловната общност в България.

венци велико търново

Точно в 9 часа на 15 юни ръководството на НЛРС-СЛРБ, членове на УС и експертният състав на организацията, представители на Великотърновското сдружение-домакин и членове на няколко десетки ловно-рибарски сдружения от цялата страна се събраха пред знаковия за Велико Търново паметник „Майка България“, за да положат почетни венци от всички страни на монумента.

венци велико търново

На събитието присъстваха още зам.-министърът на земеделието Мирослав Маринов, членовете на Комисията по „Ловна етика, приемственост и традиции“ – проф. Валери Стефанов, Лазар Мурджев, Михаил Михайлов и журналиста Мир Богоев, членове на Национален клуб Ваймаранер България заедно с част от ловните си кучета, представители на Българския соколарски съюз, жители и гости на града.

венци велико търново

„Благодаря на всички, че се отзовахте на нашия призив да почетем с това сборно тържество паметта на първооснователите на организираното ловно движение в България, чиито наследник днес е сдружението на ловците и риболовците в гр. Велико Търново – обърна се инж. Васил Василев в краткото си поздравително слово към присъстващите. – Нека не забравяме, че делото на тези хора създаде движение, което съхрани в най-чист вид любовта към българската природа и любовта към България. Важно е не само да изразим почитта и уважението си към тях в този ден, но и да продължим да спазваме техните завети. Това, което организираните ловци и риболовци вършат днес е от изключителна полза за цялото българско общество.“

венци велико търново

„В сложните времена, в които живеем е важно да бъдем единни, за да отстояваме ценностите си – добави председателят на ЛРС-Велико Търново Димитър Йорданов, подчертавайки, че великотърновското сдружение неслучайно отправя призив за единство в мотото за своя юбилей. „Всички български ловци, обединете се! Нека заедно защитим лова и се грижим за дивеча и природата на България!“ бе апелът, който Великотърновските ловци бяха изписали и на голям транспарант със знака на сдружението.

След поднасяне на венците на паметника „Майка България“ и увековечаването на знаковия юбилей с общи снимки за паметта на идните поколения, ловците и риболовците се придвижиха към митрополитския храм „Рождество Богородично“. Там в 11 часа лично Търновският митрополит Григорий отслужи молебен и освети знамената на организацията и присъстващите сдружения.

венци велико търново

„Делото на ловците и риболовците е от изключителна важност“, отбеляза в проповедта си след молебена Негово високопреосвещенство и добави, че неслучайно първите избрани от Иисус Христос апостоли са били рибари, а Господният призив към тях е: Елате след мен и Аз ще ви направя ловци на човеци“ (Мат. 4:19).

Ловците и риболовците са призвани чрез делата си да се грижат за Божието творение – Природата, и да разпалват пламъка на тази грижа и в сърцата и на другите хора, бе есенцията на неговото послание към присъстващите на молебена.

венци велико търново

След освещаването на ловните знамена дядо Григорий покани присъстващите пред канцеларията на митрополията, където подари на всеки от тях лично подписан от него екземпляр на „Евангелие в преразказ за деца“, с думите: „Дори когато сме възрастни, ние всички сме чеда на Бога. Сложете тези книжки в ловните и риболовните си раници. Не само ги носете, но и четете от тях. И не забравяйте да се осенявате често с кръстния знак, защото когато човек се уповава на Бога, и Бог му помага.“

Посетете нашата Фейсбук страница

Христина СИМЕОНОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ