Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

1490 яребици намират своя нов дом в ловните полета на Пловдив и Пазарджик

На 8.3.2018 г. в ловните полета на ЛРС-Пловдив и ЛРС-Пазарджик бяха разселени съответно 1000 и 490 270-дневни яребици. Птиците са произведени в сливенското стопанство на „Сокол-БЛРС“. ЛРС-Пловдив получи своите яребици в с. Труд. Под вещото ръководство на управителя на сдружението Катя Докторова птиците бяха разпределени по предварителен план на представителите на 30 от 40-те в сдружението. Председателят на ЛРС-Пловдив доц. д-р Васил Паница сподели задоволството си от качеството на получените яребици на инж. Борислав Бечев, управител на фирмата-производител. Той разказа още, че от 2009 г. насам ЛРС-Пловдив е разселило общо 43 000 фазани и яребици, както и около 4000 патици. Основно се залага на пролетното разселване, тъй като то е доказало своята ефективност за увеличаване на популацията. Най-голям брой яребици получиха дружините Брестовица, Цалапица и Труд – по 50 екземпляра.

В последно време на територията на сдружението числеността на фазаните също се е увеличила драстично.

ЛРС-Пазарджик разпредели своите 490 яребици на 19 от 25 дружини. Най-много получиха ЛРД-Тополница – 100, ЛРД-Щърково – 50, ЛРД-Величково – 50 и ЛРД-Черногорово – 50. В акцията се включи и председателят на сдружението Евгени Абаджиев, някои от председателите на дружини, както и Илия Царски – служител в ДГС-Пазарджик. Говорителят на ЛРС-Пазарджик Спас Спасов сподели следното: „Благодарение на разбирането на управителя на „Сокол-БЛРС“ инж. Борислав Бечев всяка година ЛРС-Пазарджик пуска в ловните си райони 270-дневни яребици по време на пролетното разселване, преди образуването на ятата, което спомага за укрепване на имунната система на популацията и увеличава числеността на запасите. В следствие на тази политика Пазарджишкият регион се слави с една от най-големите популации на дива яребица в Европа.“

Председателят на ЛРД-Черногорово Костадин Божков сподели, че преди десетина години под негово ръководство дружината е започнала да разселва яребици през пролетта. До този момент на територията на ЛРС-Пазарджик популацията на дива яребица е била пренебрежимо малка. След този пионерски акт дружината в Априлци е последвала примера и така днес ловците от региона могат да се радват на чудесни ловни преживявания с този атрактивен вид пернат дивеч.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ