140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

150 язовира плачат за ремонт

Над 7700 предписания за неизправности при част от язовирите у нас е издала Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), отчете шефът на ведомството Стефан Цанков пред БНР.

От началото на годината са били проверени 1738 язовира при планирани 3620 инспекции до края на годината. Около 150 от водоемите се нуждаят от ремонт.

Над 50 от язовирите са получили предписание за понижаване на водното ниво или временно извеждане от експлоатация. От тях към момента са източени 40 язовира.

От началото на годината водоемите се проверяват и контролират от ДАМТН, откъдето в първите три месеца от годината изпратиха писма с препоръки до областните управители да понижат нивата им до 70 на сто от техния обем. Целта е така да бъде осигурен свободен резерв в случай на обилни валежи.

Проверка на Върховната административна прокуратура в края на миналата година разкри много тревожна картина – страната ни е заплашена от наводнения заради хаоса и безотговорността на институциите при контрола и стопанисването на водоемите.

На фона на бедствията от преди няколко години от 2743 язовира 268 остават с неясен собственик.

Част от резултатите показват, че има водоеми с лошо състояние на стените, речните легла са задръстени от клони и боклуци, а наказани няма. Вина за това носят най-вече басейновите дирекции, изтъкнаха от прокуратурата.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ