Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

19 случая на диви свине с трихинелоза  в Хасковска област

хасково трихинелоза

19 случая на трихинелоза при дивите свине са регистрирани  в Хасковска област. Данните през активния ловен сезон 2023–2024 г. са на Българската агенция по безопасност на храните.

В разгара на сезона броят на положителните проби за наличие на трихинела при диви свине е увеличен значително. По данни от мобилното приложение на БАБХ „Модул лов“, в което се отразяват резултатите от всяко легално отстреляно диво прасе, след  1 октомври 2023 г. в страната са отстреляни 7732 животни, като при 113 е доказано наличието на паразитното заболяване. От началото, до края на 2023 година положителните случаи са 121.

Властите за пореден път предупреждават, че консумацията на неизследвано месо от дивеч представлява сериозна опасност за здравето на хората. От БАБХ се обръщат с  напомняне към ловците и ръководителите на ловните дружинки да не подценяват опасността от трихинелоза. Тяхна отговорност и задължение е да изпращат проба от всяка отстреляна дива свиня за изследване в акредитирана лаборатория.

Едва след приключване на анализа, доказващ отсъствие на трихинела, месото може да бъде предоставяно за консумация, съгласно правилата.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ