Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

22 огнища на птичи грип в страната

Близо един милион птици са унищожени у нас от началото на годината заради птичия грип. На фермерите от птицевъдния бранш е изплатена компенсация от над 4 млн. лв. Въпреки това, заразата продължава да се разпространява и в момента има 22 огнища – приз на директорът на Агенцията по храните. Фермери, които отглеждат патици, днес протестираха пред Агенцията защото според тях мерките за превенция са неадекватни и липсва организация.

Протестиращи фермери от страната, които отглеждат патици, обвиниха Агенцията в излишна строгост, в същото време в липсата на ясни правила и поискаха оставката на ръководството ѝ.

Стефан Главчовски – ветеринарен лекар във ферма за патици: Пробите, които вземат не са така, както трябва. Не се вземат в присъствието на фермера.

Владислав Спасов – собственик на ферма за патици: В момента има 35 хиляди малки патета, които умират. Нито се евтанизират хуманно, нито се разселват в чисти от зараза ферми.

Фермерите били с вързани ръце и не можели да направят нищо за новоизлюпените патета, тъй като вече дни наред нямали заповед нито за унищожаване им, нито за разселването им.

От Агенцията поясниха, че според европейските изисквания при зараза се унищожава всичко във фермата. Но директорът на Агенцията Дамян Илиев призна, че има проблеми.

Дамян Илиев – изпълнителен директор на БАБХ: „Мерките, които се вземат у нас за ограничаване на заболяването, са лоши. Имаме критики по отношение на вземане на проби, истинност на проби, всичките тези неща са свързани и важат и за двете страни.“

Според Илиев, за да има резултат срещу птичия грип мерките за сигурност във фермите трябва да се прилагат ефективно от всички. А на практика заповедите, които се издават не се спазват на 100 процента.

Подготвя се предложение за криминализиране на нелегалното отглеждане на кокошки и патици у нас, тъй като фермите в сивия сектор са най-вероятен източник на зараза. Утре срещите на бранша с Агенцията продължават.

Източник: www.bnt.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ