140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

26 и 27 август – Фотолов на Атанасовското езеро

Фотографи от цялата страна с интерес към дивата природа, солта, птиците и хората ще се съберат в Бургас за третия фотопленер, организиран по проект „Солта на живота“, LIFE+ от 25 до 28 август. 

Програмата на пленера е насочена към онези любители и професионалисти фотографи, чиято страст са Wildlife фотографията, както и портретната и пейзажната фотография.

Самото фотоприключение ще бъде на 26 и 27 август, като участниците ще имат възможност за снимане на водолюбиви птици от укритията в южната част на Атанасовско езеро и в защитена местност „Пода“, както и с маскировъчно пончо или от маскировъчно преносимо укритие в района на Бургаските езера и Поморийско езеро.

Фотографите ще могат да снимат птици и от автомобил по определения от МОСВ маршрут в резерват „Атанасовско езеро“. Участието и заснемането на атмосферата по време на Фестивала на солта също е акцент от тазгодишната програма. В този сезон солниците са особено подходящи за посещение и разходка и за портретна, пейзажна и репотражна фотография по темата на пленера.

Предвиден е конкурс в 4 категории

Пътуването с „Влакчето на солта“ ще представи традиционния начин на добив на сол и характерния пейзаж за солниците, останал почти неповлиян от технологиите през вековете. Обагрените в червено-розово води на Атанасовско езеро, прелитащите ята птици, планините от сол, лицата и ръцете на солничарите не дават покой на сетивата попиващи неповторимата атмосфера.

Близо до началната спирка на „Влакчето на солта“ е разположена и „Точката“ – вече 30 години това е най-притегателното място за хората, следящи есенния прелет по миграционният път Виа Понтика.

Новоизграденото фотоукритие в южната част на Атанасовско езеро е предвидено за снимане на саблеклюни и кокилобегачи, и множество други видове дъждосвирци, спиращи в езерото за почивка и хранене по време на дългия им път от Арктика към местата за зимуване. Капацитетът на укритието е до 3-ма снимащи (укритието е с размери 2 х 3 м).

След пленера ще се проведе фотоконкурс за най-добра wildlife, пейзажна, портретна и репортажна фотография, направена по време на фотопленера. Снимките от миналогодишния конкурс все още красят площад „Тройката“ в Бургас.

Всеки участник със записването си за участие във фотопленера се ангажира да предостави минимум 10 снимки за участие в конкурса, с което ги предоставя за ползване от БДЗП и проект „Солта на живота” с цел популяризиране опазването на птиците и Бургаските езера.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ