140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

31 октомври – Международен ден на Черно море

България е инвестирала близо 350 млн. лева по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ в изграждането и реконструирането на пречиствателни станции за отпадъчни води по черноморското крайбрежие, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по повод Международния ден на Черно море, който отбелязваме утре.

Три са новоизградените пречиствателни станции – Бургас-Банево-Ветрен-Минерални бани, Бургас-Горно Езерово и Созопол. Реконструирани са пречиствателните станции в Несебър, Поморие и Варна-Акациите. Изградени са и над 230 км канализация и 142 км водопроводи.

Със средства от новата Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще се изграждат пречиствателни станции в Приморско и в „Златни пясъци“, с което се покриват всички големи курортни селища по крайбрежието.

За опазване на Черно море ще допринася и откритият наскоро във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Проектът е финансиран с 1,15 млн. eвро чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Центърът ще обединява цялата налична информация на ресорните институции за състоянието на морските води, развивайки уникално в европейски и регионален мащаб звено за борба с нефтени разливи.

Международният ден на Черно море се отбелязва на 31 октомври от 20 години. Датата е определена през 1996 г. със Стратегическия план за действие за възстановяване и защита, подписан от правителствата на шестте черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективното управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в региона.

Черно море е сравнително “младо” – преди около 8 хил. години е било сладководно езеро. То е близо два пъти по-малко солено от Световния океан – в 1 литър повърхностна черноморска вода се съдържат средно около 17 грама соли, а в 1 литър океанска – средно 35 грама.

Териториалното море (12-милната зона) на България по протежение на 378-километровата граница е с площ  6360 кв. км.

Черно море се подхранва от над 2 млн. кв. километра водосборен басейн, около една трета от площта на континентална Европа. Всяка година в него постъпват около 350 куб. км речни води от територията на над 20 държави от Европа и Мала Азия.

Максималната дълбочина на Черно море е 2212 метра. Северозападната му част е по-плитка и в нея се вливат големите реки Дунав, Днепър, Днестър, Дон и Буг. Връзката му със Световния океан е чрез 35-метров естествен канал, т.н. Босфорски залив.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ