140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

400 ловни специалисти и гости на прегледа на паднали рога от благороден елен

преглед паднали рога

Преглед-изложение на паднали рога от благороден елен се проведе на 29 април в Държавното ловно стопанство „Воден-Ири Хисар“, където седма година на поляната в двора му се подреждат падналите еленови рога, събрани в ловните стопанства от състава на Северноцентралното държавно предприятие” (СЦДП), както и в други горски и ловни стопанства в страната. Сред тях бяха изложени и над 180 кг паднали рога от благороден елен, събрани в ловностопанския район на ЛРС-Габрово. За участие в изложението до „Воден-Ири Хисар“ пътуваха специалистът по лова на габровското сдружение Живко Жеков и горският служител Красимир Койчев, които тази пролет отделиха много време и труд да откриват паднали рога от благороден елен.

 „Имате пълната подкрепа на Министерството на земеделието. Ще направим всичко, което е по силите ни това събитие да остане трайно в календара на ловните мероприятия, провеждани в България” – каза зам.-министъра на земеделието Валентин Чамбов. Подкрепа към подобен вид специализирани изложения изрази и председателят на парламентарната комисия по земеделието, храните и горите Пламен Абровски.

преглед паднали рога

„Прегледът на трофейните качества чрез паднали рога е пионерна инициатива за България, която носи много ценна информация за ловните стопани” – заяви директорът на Северноцентралното държавно предприятие инж. Цветелин Миланов.

В обръщението си той още подчерта, че по падналите рога може да бъде направена достоверна оценка и модел за развитието и заложбите на еленовите трофеи, да се определят фазите в живота на въпросния вид дивеч и качеството на еленовата популация.

преглед паднали рога

„Грижите, които се полагат за благородния елен дават резултат – популациите подобряват своето качество. Доказателство са четирите капитални трофея, отличени със златни медали, добити през миналата година в обхвата на СЦДП” – изтъкна директорът му инж. Миланов.

Със специален поздрав той се обърна към екипа на „Воден-Ири Хисар“ и директора му Кирил Колев за това, че през 2021 г. най-високо оценен е бил именно трофеят, добит в това стопанство.

Мариана Мандичева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ