140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

43-о Среднозимно преброяване на водолюбивите птици в България

В периода от 10 до 13 януари се проведе ежегодното преброяване на водолюбивите птици в България. И тази година в него участваха експерти от над 25 ловно-рибарски сдружения, членове на НЛРС-СЛРБ. Припомняме ви, че в световен мащаб среднозимното преброяване се провежда от 1967 г., като България се включва девет години по-късно през 1976 г. То се провежда едновременно и синхронизирано в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток (в повече от 100 страни – 25 000 влажни зони). Целта на преброяването е да се определи размерът на европейската популация на водолюбиви птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.

Тази година преброяването в България се извърши на 240 точки и маршрути по Черноморското и Дунавското крайбрежие и водоемите във вътрешността на страната. Организира се от Изпълнителна агенция по околна среда, а нейни партньори са Природонаучния музей, БАН, Биологическия факултет, Националното ловно-рибарско сдружение Съюз на ловците и риболовците в България“, БДЗП и други НПО.

Надеждите тази година водоплаващите да са повече от миналата, като че ли не се оправдаха, въпреки че в момента у нас е по-студено в сравнение със същия период през 2018 г.. Оказва се обаче, че в Северна Европа все още няма продължителни застудявания, които биха принудили водоплаващите да мигрират на юг към нашите географски ширини, а това е основната причина за по-слабото им присъствие във водоемите в страната ни.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ