Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

6 август – Празникът на НЛРС-СЛРБ под знака на 125-годишнината на Съюза (ВИДЕО)

125 години НЛРС-СЛРБ

Празникът на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ – 6 август, тази година  е посветен на 125-годишнината на организацията, създадена през далечната 1898 г. Цели 10 години преди България да извоюва своята независимост.

Започнато като малка искра, пламнала в гърдите на основателя Георги Христович и няколко страстни любители на природата, в годините Съюзът се разрасна в огнен порив, обхванал сърцата на над 125 000 души. Това ни направи най-многобройната общност и най-голямата неправителствена организация в страната.


Повече от век с отговорност и грижа членовете на НЛРС-СЛРБ защитават дивите животни и местообитанията им, като запазват и предават традициите на етичния лов и етичния риболов от поколение на поколение. Ловците са първите, които поискаха защита на животински видове – през далечната 1926 г. по тяхна инициатива се поставят под защита благородният елен, мечката и дивата коза. Те са и в основата на мащабното залесяване през 20 век, без което много от красивите ни гори нямаше да съществуват.

Благодарение на ловците и специалистите по ловно стопанство у нас България е горд носител на актуалния световен рекорд на благороден елен (ненадминат вече 30 години), като в годините сме държали такива постижения при дивата свиня, дивата котка и чакала.

Но организираните ловци и риболовци не са вперили поглед само в миналото, а вярно служат на природата днес и допринасят за опазването на богатото биоразнообразие на нашата родина и за децата ни. Националните програми на Съюза за разселване на дивеч и риба обогатяват природата ни ежегодно с над 150 000 птици, стотици хиляди риби и стотици бозайници.

празник нлрс-слрбЛовците и риболовците се опитват да предадат на децата си своята страст и любов към природата, като специално за тях се организират риболовни училища, турнири и литературни конкурси.

На международната сцена НЛРС-СЛРБ също може да се гордее – съосновател е на Международния съюза по лова и опазването на дивеча (CIC), член е на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), където председателят на Националната организация инж. Васил Василев е вицепрезидент, а от тази година е член и на FITASC, с което състезанията по ловна стрелба в дисциплината „Спортинт“ от календара на организацията придобиват международен статут. Природозащитната дейност на НЛРС-СЛРБ е в основата и на приемането му за член на Международния съвет за защита на природата – организацията, която списва червения списък на защитените видове.  
125 години са символ на устойчивост и сила. В годините назад Националната организация премина през войни, страдания, глад, различни режими, но оцеля, защото ловците и риболовците бяха заедно и не се разединиха.

Нека в следващите 125 години да станем свидетели на още по-големи усилия за опазване на това единство. Нека духът и сърцето продължат да пламтят, озарявайки пътя към по-добро бъдеще за нас, природата и България, която обичаме!

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ