140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

70-а Генерална асамблея на CIC под мотото “Мостове към биоразнообразието”

cic мостове

Между 18 и 21 април в португалския град Кашкайш се проведе 70-ата Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC). Мотото на събитието бе “Мостове към биоразнообразието”. Официалната церемония по откриването бе на 19-и, като реч произнесе Алваро Морейра, председател на португалската делегация в CIC.

Мотото на генералната асамблея отдава значимото на CIC като организатор, обединяващ различни заинтересовани страни около обща визия в подкрепа на Глобалната рамка за биоразнообразието до 2030 г.

Алваро Морейра подчерта взаимовръзката между хората, животните и околната среда и отбеляза, че науката демонстрира, че отговорният лов допринася положително за биоразнообразието и здравето на екосистемите. Той описа ловците като основните пазители на природата и екосистемите.

Карлос Карейрас, кмет на Кашкайш, подчерта, че устойчивите ловни практики играят изключително важна роля при управлението на екосистемите особено когато в определени територии липсват хищници. Той даде примери за ловуване, което се използва като основен инструмент за управление на местообитанията, като постави акцент върху контрола на популациите от дива свиня.

Във встъпителната си реч президентът на CIC д-р Филип Хармер насочи вниманието към тройната криза за нашата планета, изразяваща се в замърсяване, изменение на климата и загуба на биологично разнообразие, подчертавайки липсата на биоразнообразие като трагедия за ловците.

cic мостове

Той отбеляза дейностите на CIC, свързани с Глобалната рамка за биоразнообразието и устойчивото използване на природата, както и настоящия фокус върху изграждането на мостове за опазване на биоразнообразието.

В основната си реч Умберто Делгадо Роса, директор в генерална дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия в направление „Биоразнообразие“, подчерта опазването и възстановяването на природата като основен принцип на Глобалната рамка за биоразнообразието и на Стратегията на ЕС за биологично разнообразие до 2030 г.

Делегатите участваха и в сесия с д-р Робърт Крогер, основател и изпълнителен директор на Blood Origins, който подчерта, че ловците в световен мащаб имат чудесно минало, което да споделят, но начинът по който го правят, не е на необходимото ниво.

В панелните дискусии участниците проучиха различни аспекти, произтичащи от основните теми “Изграждането на мостове между ловните общности”, “Употреба на взаимни практики в лова и управлението на дивеча” и “Свързване на континентите – Северноамерикански прозрения за глобалното опазване на дивата природа”.

Делегатите обсъдиха следните теми:

Отдел “Приложни науки”, Сесия 1: Дребен дивеч в Европа

Отдел “Политика и право”, Сесия 1 и 2: Значение на опазването на добива на дивечово месо

Отдел “Култура”, Сесия 1: Лов, храна и култура в Амазонка

Отдел “Култура”, Сесия 2: Комуникацията по отношение на лова с цел социалното му приемане

Отдел “Приложни науки”, Сесия 2: Управление на едрите хищници в Европа

В най-общ план сесиите подчертаха големия обем от знания, притежаван от ловната общност, и се фокусираха върху правилното разбиране на различните аудитории и използваните комуникационни канали с цел постигане на по-добро социално приемане на лова.

Димитър Константинов

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ