Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

70-килограмов сом пребориха на язовир „Крапец“

сом крапец

Двама риболовци влезли с лодка да кльонкат във водите на язовир „Крапец“. Ловчанлиите Радослав Радославов (на 33 г.) и Генко Генков (на 35 г.) имали намерение да проверят как ще реагират сомовете в приятен есенен ден. Заложили на грозд от пиявици и имали много як удар от голяма риба, с която се борили известно време и се откачила. Били леко изнервени от провала, но продължили с кльонкането.

Последвал втори мощен удар на въдицата на Радослав и дълга позиционна битка, в която обаче проявили търпение и взели всички предпазни мерки да не се стига до провал. След куп перипетии успели да докарат сома до брега. И двамата били шокирани от гледката на масивното туловище, изпънало се на цели 2,15 м. Тежал 70 кг. Последвала фотосесия с трофейната риба, след което е освободена и продължава да си живее в язовира.

сом крапец

По-късно, когато емоциите вече са стихнали, двамата рибари се връщат към преживяното, като в съзнанието им излизат всички епизоди от битката със сома. Генко споделя:

„Посещаваме основно яз. „Сопот“, но този път решихме да си опитаме късмета на язовир„Крапец“ и този ход се оказа верен. Случихме на ден, в който сомовете са активни. И то какви трофеи! Първият не беше наш, но с втория имахме късмет. Аз познавам този язовир от 25 години, посещавал съм го многократно, виждал съм да хващат хубави сомове, но чак пък толкова големи нито съм виждал, нито съм чувал да са ловени.

На язовир „Сопот“ също направихме хубава серия от сомове през тази есен и то със сходна тактика – с лодка на кльонк и грозд от пиявици за стръв. Имаме два уловени по 25 кг и още няколко в диапазона от 10 до 20 кг. Ловим и бели риби през зимата, имаме и въдици за шаран, но емоциите при сомския риболов са несравними с никакво друго рибарско преживяване…“

Младен Добрев

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ