Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

8-годишният Никола Александров бе награден от ръководството на НЛРС-СЛРБ за разказа си „Вълшебното цвете“

никола награда

Никола Александров Николов, второкласник от 134-то столично училище „Димчо Дебелянов“ е единодушно избраният от журито победител в IV-то издание на Националния литературен конкурс за деца „Един ден сред природата на България“, възрастова група 7-10 години.

Резултатите от конкурса, организиран от НЛРБ-СЛРБ, бяха обявени на 10 май от жури в състав проф. Любомир Халачев, писателят Михаил Михайлов и журналистът Мир Богоев. В категория 7-10 години участваха общо 92 деца, между които с награди бяха отличени Никола Александров, Калоян Стефанов и Димитър Иванов. В категория 11-15 г. се състезаваха 36 млади майстори на перото, сред които най-добре се представиха Султана Стоянова, Димитър Петков и Белослава Кръстева.

никола награда

8-годишният Никола Александров, който взе първа награда в малката възрастова група, впечатли журито с авторската си приказка „Вълшебното цвете“. Написаната със старателен почерк история, съчетава класически сюжет и оригинално детско мислене, в които е преплетен образът на природата.

Малкият победител гостува със семейството си на 6 юни в Дома на ловеца на бул. „Витоша“ 31-33, за да получи отличията си –  плакет, грамота и парична награда от 300 лв.

Наградите бяха връчени от проф. Валери Стефанов – литературен историк и председател на комисията по Ловна етика, традиции и приемственост към НЛРС-СЛРБ, и председателя на УС на НЛРС-СЛРБ Васил Василев.

никола награда

„В историята, която разказва, Никола следва един универсален модел. Не зная дали някой го е учил на това, или го е направил спонтанно, но се е справил прекрасно – изрази оценката си и проф. Валери Стефанов. – Успял е да композира и разкаже интересна история, показал е как човек пътува трудно към желаните неща и трябва да заплати за тях със сърцето си.“

Инж. Василев връчи плакета, грамотата и паричната награда на малкия любител на словото и на свой ред му пожела още много литературни награди.

„Имам дъщеря на твоята възраст и си пожелавам тя също да борави така добре със словото, както го правиш ти“, похвали той малкия победител.

За екипа на съюзните медии Никола разказа, че заглавието му е хрумнало почти веднага, но е писал историята си сравнително дълго, за да добие финалния си вид. Преписвал я е цели 4 пъти. Обсъждал е с татко си част от идеите си, но е направил всичко сам, без чужда намеса.

никола награда

За доброто му представяне заслуга има и преподавателката му в 134-то училище Стефани Христова, която развива въображението на децата не само в час, но и в извънкласни занимания по литература и творческо писане, отбеляза майката на Никола. Именно от нея семейството научило за конкурса и тя поощрила детето да участва.

В семейството на Никола няма ловци, но малчуганът се хвали, че неотдавна колега на татко му, който е ловец, му позволил да стреля по мишена с въздушна пушка. Справил се чудесно – уцелил центъра на мишената. Заедно с дядо си пък е ходил на няколко риболовни излета. А първата рибка, която хванал лично, макар че съвсем не била голяма, стигнала да я опитат всички вкъщи – и мама, и татко, и баба, и дядо, и сестричката му, че даже и котката!

Приказната история „Вълшебното цвете“ не е първият творчески опит на Никола. За екипа ни той сподели, че в момента се опитва да напише цяла… книга! Пожелаваме му търпение, творческо вдъхновение и нека не бърза, защото пред себе си има цял живот и купища интересни истории за разказване.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ