140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

80 диви заека обогатиха ловните полета на ЛРС-Сливница

зайци сливница

Диви зайци, фермено произведени в дивечовото стопанство на фирма „Сокол-БЛРС“ в Сливен, обогатиха ловните полета на ЛРС-Сли­вница.

Ловците разселиха двумесечните зайчета след предварител­но доотглеждане във волиер за адаптация на дивеч.

Дивите зай­ци са разпределени между 10 от общо 17-те дружинки на ЛРС- Сливница, които стопанисват райони с най-добри местообитания за този вид дивеч.

зайци сливница

„Това са дружини със значителна земеделска площ. На тях земеделските производители сеят предимно фуражни култури – пшеница, царевица и други зърнени култури. Има и достатъч­но площи с люцерна, която е сред предпочитаните храни за ди­вите зайци.“, съобщи специалистът по лова на сдружението на ловците и риболовците в Сливница Петър Костов.

На всяка от тези дружини са разпределени по 4 двойки – 4 мъжки и 4 женски зайчета, с което се цели да се опресни кръвта на местната популация.

Ловците от района на Сливница вече пета поредна година разселват фермено произведени диви зайци. От 2020 г. до сега обогатяването на природата се е правело с по 50 заека. Тази година е най-мащабното разселване на зайци.

„Това е възможно благодарение на допълнителното финанси­ране, постигнато с връщането на такса „стопанисване на диве­ча“, която доскоро „потъваше“ в държавния бюджет, обратно за ловците. Постигнато е с двата стълба на финансиране – по чл. 65а и чл. 65б от Правилника за приложение на Закона за лова и опазване на дивеча“, поясни Костов.

Това е второто за тази година задивечаване на районите око­ло Сливница. През пролетта два пъти са разселвани 270-дневни яребици. Първия път природата е обогатена с 600 дивечови пти­ци, а после с още 595 пернати от същия вид.

В края на лятото ще бъдат разселени още 340 броя 90-дневни яребици и 120 полуди­ви патици от същата възрастова група.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ