140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

9 септември – Празник на птиците в Хасково

Хасково, Златка Михайлова

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира на 9 септември в Хасково „Празник на птиците“.

На централния площад „Свобода“ арт работилница ще посреща децата. В нея малчуганите ще майсторят фигури на птици и костенурки. Желаещите ще могат да си направят снимки с макети на белоглав, черен и египетски лешояд.

Посетителите на събитието ще разглеждат и изложба със снимки от фотоконкурса „Одисеята на египетските лешояди“. В залата на Областната администрация ще има прожекция на документалния филм „Те отлитат“ – 40-минутна продукция, посветена на дивите птици в България.

Инициативата, посветена на Международния ден на лешоядите се организират със съдействието на Община Хасково в рамките на проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“, финансиран от европейската програма LIFE+ .Партньори са Гръцкото орнитологично дружество, Фондация “По-диви Родопи” и други природозащитни организации.

Екологичната роля, която лешоядите имат в природата, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората, като по този начин се превръщат в своеобразни носители на живота.

Съществуват научни изследвания, според които лешоядите, чрез своята дейност предоставят на обществото екологични услуги на стойност над 100 млн. евро годишно, казват организаторите на празника.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ