140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

92-годишен дядо обикаля родопските баири с мотор

Дядо, подгонил 100-те години, все още обикаля с мотора си баирите около смолянските села Търън и Селище, пише в. “24 часа”.

Салимехмед Говедаров шофира вярната си машина – руски ИЖ, купена през далечната 1960 година.

Това е единственият му мотор през живота му и дядо Салимехмед го поддържал безупречно лично, без да търси майстори.

92-годишният родопчанин кара мотора от Търън до стопанския двор в село Селище и до нивите си. Преди години между двете села е нямало прокарано шосе и той карал мотора по козя пътека нагоре и надолу по хълмовете, спомнят си в родното му село. Старецът е работил като търговец цял живот.

“Негов е първият ИЖ в района. Винаги е имал тръпка към “вятър в косите”, макар вече да няма коси”, казва синът му Явор Говедаров, който е кмет на Търън от цели 32 години.

Старецът не пропуска, като види хубав мотор, да се качи да го пробва. Пуска се обаче на кратки дистанции или кръгчета. Заради страстта му към МПС-та на две колела от няколко години старецът има и скутер.

“Моторът вече е тежък за него, слаб е да го владее и затова се придвижва със скутера. Така хем поддържа страстта си към моторите, хем се придвижва до нивите”, обясни внукът му.

Дядо Салимехмед има и шофьорска книжка за автомобил цял живот, но от 10 години не я е подновявал. ”Баща ми е добре със здравето, по цял ден работи на нивите и градините, върши и всякаква друга работа, когато се наложи”, казва Явор Говедаров.

Възрастният моторист има четирима внуци и шестима правнуци.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ