140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Антикварното оръжие трябва да има сертификат за… негодност

Колекционери и антиквариати ще трябва да вадят сертификати от полицията, че държани от тях огнестрелни оръжия не се използват за стрелба.

Това става ясно от проект за изменения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, изготвени от МВР и пуснати за обществено обсъждане.

Поправките ще дадат правомощия на полицията да следи за това как се деактивират излезли от употреба оръжия. Авторите ги аргументират с регламент на Европейската комисия след атентатите в Париж миналата есен. Тогава терористите използвали “неправилно и непълно деактивирани огнестрелни оръжия”.

Но българската законодателна промяна очевидно ще засегне най-вече колекционери и собственици на антиквариати, коментира в. “Сега”.

Законът въвежда изискването за издаване от МВР на специален сертификат, че оръжието е трайно негодно за употреба. Това значи, че основните му части не разрешават да се използва по предназначение и не е възможно да бъдат отстранени, подменени или модифицирани, за да го вкарат в употреба.

Документът ще се издава въз основа на констативен протокол от хора, притежаващи разрешение за производство или за ремонтни дейности.

Самият сертификат ще се издава в двуседмичен срок след подаване на заявка. Бланката за него ще се утвърждава от вътрешния министър, ще има защита от фалшифициране и ще бъде отпечатан на български и английски език.

Предвижда се сертификатът да се издава от Главна дирекция “Национална полиция” или от районното управление по местонахождение на обекта за производство и ремонт.

При продажба сертификатът се предава на новия собственик. Оръжия, които не отговарят на изискванията или не притежават нужния документ, ще се конфискуват в полза на държавата, предвиждат още промените в закона.

Ще има и глоби до 3000 лв. за тези, които мамят за непригодността на оръжието.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ