Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Аудио албум събра средства за разселване на елени у нас

аудио албум

20 хил.  лв.  дарение  получи фондация “По-диви Родопи” в подкрепа на застрашените видове животни. Средствата са събрани чрез аудио албум с природни звуци “Призив”,  успял да привлече обществения интерес към проблема с изчезващите животински видове у нас, както и подкрепата на редица национални медии, инфлуенсъри и известни личности.

 Благодарение на сумата до момента повече 40 eлена лопатари и 7 благородни еленa успешно са разселени в Родопите.  

Завръщането на едрите тревопасни обитатели на планината  включва закупуването им от развъдни центрове, транспортирането им до Източни Родопи, осигуряване на храна по време на адаптацията към новото място. Разселването им подпомага биоразнообразието на  региона, включително завръщането и на големи хищници и редки и застрашени птици като белоглавия, египетския и черния лешояд.

Равносметката на Фондация “По-диви Родопи”, която има успешни съвместни дейности и със сдружението на ловците и риболовците в Хасково, е, че  през последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатари и 50 благородни елена. Така са създадени няколко увеличаващи се субпопулации на тези два вида. Само тази година в Източни Родопи са разселени над 130 животни, като близо 50 от тях са финансирани с помощта на кампанията “Призив”.

Планират се още създаването на образователни програми и проекти, които да засилят интереса към природата и опазването ѝ от страна на деца и младежи, съобщават от фондацията. която се грижи да запази естествения облик на Родопите.

Вярваме, че децата и младите хора са нашите посланици, те са и тези, които ще бъдат засегнати най-силно от негативните последици от промените в климата и загубата на биоразнообразие и затова смятаме за ключово изграждането на едно информирано и дейно младо поколение в района на Източни Родопи, допълват природозащитниците.

Аудио албум  “Призив” съдържа осем тематични произведения, в които са  вплетени характерни звуци от дивата и живописна природа на Родопския край. Те са продуцирани и записани от музиканта Ангел Симитчиев.

Изданието е посветено на каузата за запазване на биоразнообразието. Освен лично уловените от Ангел Симитчиев звуци по родопските пътеки в албума са включени  и  предоставени от фондация“ По-диви Родопи“ гласове на елени и лешояди.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ