140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Австралийци изучават „говора“ на рибите

Интересни наблюдения върху поведението и общуването на рибите са провели австралийски учени. Екип от биолози под ръководството на д-р Саймън Линке са проучили щателно во­дния свят на река Ейнасли, информира БТА.

Учените са монтирали специален хидрофон във водата и чрез него са записали различни звуци. Всички събрани данни са изпращани в обособена за целта компютърна система. Ко­гато впоследствие те били обработени, се оказало, че и рибите издават разнообразни звуци, чрез които общуват помежду си. И те били доста различни, когато ставало въпрос на намиране на храна, или за отбрана, или при брачни игри. Удивително е с какво разнообразие от маниери разполагат рибите при „разго­вори“ помежду си.

Екоакустиката е прилагана и друг път за изучаване на под­водния свят. Но на базата на най-съвременните изследвания се налага мнението, че чрез този авангарден метод е възможно да се следи за баланса на речната екосистема. Така може да се провежда много ефективен мониторинг и да се вземат мерки при сигнали за нарушаване на равновесието в природата. На­пример при поява на инвазивни видове или при опасно свиване на популацията при някои ценни риби. Австралийските учени са готови да приложат метода и по други реки в страната.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ