Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Автоматична наблюдателна кула ще пази горите от пожари

Златка МИХАЙЛОВА

Първа копка за изграждането на автоматична наблюдателна кула за установяване на горски пожари бе направена край димитровградското село Крепост. Изграждането й е по проект „Превенция и минимизиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи“, финансиран от програмата ИНТЕРРЕГ-Трансгранично сътрудничество България-Турция.  Стойността е над 58 хил. евро, които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение е 15 месеца. Водеща  в инициативата е община Димитровград. Тя работи в партньорство с град Узункюпрю, Турция.

Целта на проекта е превенция на природни и причинени от човека бедствия. На територията на община Димитровград ще бъде изградена напълно автоматизирана система за ранно известяване при възникване на горски пожари с обхват от 15 км. На територията на Узункьопрю ще се изгражда система за превенция от наводнения.

Пожароизвестителната кула ще помогне на работата на противопожарните служби при овладяване на огнищата, а очакваният ефект, освен превенцията, е и намаляване на щетите от стихиите, каза кметът на Димитровград Иво Димов.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви, че пожароизвестителната кула ще бъде от огромна полза за опазване на горските територии и на селскостопанските обекти на територията на област Хасково. Тя ще пази имуществото и живота на хиляди хора. Затова съм убеден, че тази инвестиция е една от най-хуманните, правени през последните години в област Хасково, каза още  Дечев.

На церемонията по направата на първата копка присъстваха още  заместник-кметът на община Узункупрю Енгин Болут, директорът на РДПБЗН в Хасково комисар Николай Вълчев, началникът на димитровградската противопожарна служба главен инспектор Иван Пачов, представители на фирмата-изпълнител.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ