Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

БАБХ: Няма положителни проби за африканска чума по свинете

Първата седмица след старта груповия лов на диви свине, в специализираната лаборатория по африканска чума на Българската агенция по безопасност на храните са постъпили 1100 проби, а от домашните – около 2000 проби. След огнището в село Тутраканци няма положителни проби. Това съобщи директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ към Българската агенция за безопасност на храните Георги Чобанов предава БТА.

Заместник изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Петя Петкова напомни по време на форум „Планове за спешни действия, биосигурност и контрол срещу африканска чума по свинете“, че няма разработена ваксина за превенция на заболяването и затова е важна профилактиката, както и контролирането на популацията на дивите свине, прекъсването на контакта между домашни и диви животни и поддържане на високо ниво на биобезопасност както в домашните стопанства, така и при големите производители.

Гост-лекторът на семинара Стен Мортенсен, началник на отдел здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания заяви, че заболяването вече дава ужасяващ ефект върху цялото производство на прасета и свинско месо в Европа, като каза, че е вероятно през годините този проблем да бъде още по-голямо предизвикателство. Гост-лекторът информира, че например за Естония икономическият ефект заради това заболяване се изразява в производство на свинско и свине с 25 процента, а малки ферми и хората, които отглеждат животни в задния си двор, практически не работят. В Белгия има спад на износа за трети страни при запазен само в ЕС, което води намаляване цените на белгийското месо с 25 процента. Гостът информира, че се планира изграждането на ограда между Дания и Германия, заради миграцията на диви прасета от Германия. Дания е решила да бъде свободна от такива животни страна както чрез оградата така и чрез отстрела им.

Гостът подчерта важността от спазването на минимални нива на биосигурност на личните стопанства и контролиране на популацията на диви прасета. От Агенцията напомниха, че такива правила са разработени и те просто трябва да се спазват от всички стопани. От там казаха още, че лабораториите имат капацитет да обслужат всички проби, включително и тези, донесени от ловците, като информираха за още две такива във Велико Търново и Стара Загора. До седмица след отстрела на дивите животни пробите са изследвани и резултатите са налични на сайта на агенцията, информираха от там.

Георги Чобанов съобщи, че за страната една от основните мерки за борба с това заболяване е свързана с контрола върху дивата популация и редуцирането й до приемливи равнища. Чобанов цитира данни, според които през 2011 г., когато в страната е имало открит шап, е имало около 45 000 диви прасета, а сега популацията е около 90 000 и 120 000.

Източник: www.24chasa.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ