Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Българи хванаха огромна щука в Гърция

щука гърция

Нашият приятел и майстор рибар Здравко Стайков – Заки отново има с какво да се пох­вали от пътешествието си в Гърция през декем­ври. Само че този път не от морски риболов, както често се случва, а от заблатен водоем в северната част на стра­ната. Били са двама българи, а за зрелищна­та битка с огромна щука разказва самият Заки.

„Решихме с моя при­ятел Тано Петров да закрием риболова за годината с опит да тест­ваме гръцките щуки. Пъ­тувахме по тъмно, за да бъдем на водоема още на развиделяване. При­готвили сме спинингови въдици, на които ще за­ложим изцяло. Времето беше мъгливо и студено, типично щукарско. Това допълнително ни обнадежди, че ще има­ме слука.

Започнахме риболова с въртящи блесни №5. Нищо не се случи докъм 10 часа, когато слънцето се показа и това промени нещата. На Тано му удари леко и той реагира със засечка. В началото усети мъртва тежест, вероятно е закачка. Скоро обаче рибата почувства болка от забитата кука и потегли. Така напъна, че ня­маше удържане. Пропищя аванс, последва мощен рън навътре. Какво е това чудовище! Започна тежка позиционна битка, цели четири пъти я докарваме в близост до брега и се връща назад. С времето обаче започна да показва признаци на умора. Вече бяхме наясно по дебелото туловище, което виждахме, че е огро­мна щука. Бях готов с кепа и след поредица от неуспешни опити най-после съумях някак да пъхна главата й в обръча.

щука гърция

После с общи усилия я изтеглихме на брега, макар че тялото й стърчеше извън мрежата на кепа. Изпаднахме в еуфория от тази неверо­ятна гледка. Имах кантар с капацитет до 18 кг, но не успя да я хване, щуката беше по-тежка! Спининговата въдица е 2,60 м, а туловището надхвърляше половината дължина. Вероятно беше дълга 1,40 м. Но нямахме време за дълга фотосесия, понеже щу­ката и без друго беше пределно изтощена, а очевидно в корема й имаше огромна порция хайвер. Решихме единодушно: връщаме й свободата. Пуснахме я, постоя няколко минути в плитчината, докато се съвземе от стреса, а като се поокопити се завъртя и с ритуален мах на опашката потъна в дълбините…

Продължихме риболова. Хванахме общо 7 щуки за деня, но другите, макар и да не бяха никак лоши (в диапазона от 2 докъм 4 кг), ни се видяха като от „детската градина“ в сравнение с чудо­вището от сутринта.

Направихме и видеоклип с пускането на трофейната щука и по- късно показахме някои снимки в щукарските групи. И се почнаха едни мнения (преобладаващо негативни) на капацитети относно големината на щуката и дали сме я върнали във водата. Но ние си знаем, че е там и още напролет ще направим опит да я при­мамим отново…“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ