140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

България може да стане водеща страна при опазването на китоподобните в Европа

Представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури, бизнеса и неправителствени организации дискутираха на среща в София ефективността на модерни устройства (пингъри) за предотвратяване на щети и заплитания на китоподобни бозайници в рибарските мрежи. Специален гост беше Джеймс Търнър, собственик на една от водещите фирми производител на пингъри в света. Австралиецът представи примери от практиката за предпазване на китоподобните от САЩ, Норвегия, Перу, Чили; международни проучвания; форми на субсидиране на закупуването на пингъри др.

Проучвания от 1995 досега, направени от водещи морски изследователи, доказват, че акустичните репеленти устройства (пингъри) са единственият познат метод в момента, който намалява оплитането на китоподобни от вида муткур/морска свиня (Phocoena phocoena) до 12 пъти, без да вреди на бозайниците. Екипът на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, организатор на срещата, представи резултати от локално проучване за района на Черно море, проведени в периода 2015-2016 година. Според изследването пингърите, поставени на няколко стационарни далянови мрежи*, значително намаляват щетите, нанесени от муткури върху мрежите. Всичко това се отразява в намаляване на икономическите загуби за рибарите.

В България официални регистрации на заплетени делфини в хрилни, калканови и други рибарски мрежи няма. В същото време в световен мащаб така нареченият съпътстващ улов (случайно оплитане на нецелеви видове в мрежите) е водещата заплаха за морските бозайници.

Според Джеймс Търнър България има уникалната възможност да се превърне във водеща страна в Европа и да изпрати послание към света, че устойчивият стопански риболов означава да опазваме делфините от бавна и агонизираща смърт при заплитане в мрежите. Задължително оборудване на рибарските мрежи с пингъри, които да бъдат субсидирани от държавата, ще доведе до намаляване на щетите, нанасяни от делфините върху риболовния инвентар, предотвратяване на загубата на улов и спестяване на време за поправка на повредените мрежи. В същото време българската риболовна индустрия ще се рекламира като устойчива и щадяща китопоподобните бозайници, което може да има положителен отзвук и върху туризма.

Участниците в срещата се съгласиха, че подобни разговори са важна стъпка за решаване на проблемите на рибарите, които от години страдат от набезите на морските бозайници, както и за опазването на тези защитени видове. Присъстващите се обединиха около посланието, че причината за високата смъртност на делфини през 2015 и 2016 години все още не е изяснена и са нужни допълнителни проучвания. Важно е да се отбележи, че приложението на пингъри е решение, което има доказан положителен ефект в цял свят върху един от аспектите на проблема.

 

 

 

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ