Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

България вече е световна сила в спининга

Националният отбор на България по спортен риболов на пъстърва с изкуствени при­мамки триумфира със сребър­ните медали на световното първенство в Босна и Херце­говина. За успеха на нашите вече писахме, но си заслужава да се върнем назад и изтък­нем още детайли от това го­лямо събитие, на което отново гордо се вееше българското знаме.

Турнирът по спининга беше изключител­но конкурентен, в него участ­ваха общо 17 отбора и близо 80 риболовци, мерили сили на реките Лашва и Лепеница. Припомняме, световен шампи­он е Италия, българите взеха среброто, а чехите се окичиха с бронза.

Четиримата ни състезатели Георги Гетов, Боян Ярков, Ев­гений Бон и Тодор Костадинов

показаха изключително майсторство и висока класа

За двата състезателни дни нашите уловиха общо 416 пъс­търви, като само италианците имаха повече. Рибите се хва­щаха на спининг с обичайните три вида примамки – блесни, воблери и силикони. По ре­гламент се използват куки без контри, а след улавянето всяка пъстърва се пуска жива обра­тно във водата.

За да се качат на подиума, на българите им се наложи буквално да тичат по сектори­те на двете реки, за да обловят възможно най-много места и да трупат риби на сметката си.

Нашите „дишаха във врата“ на италианците

до последната минута на шам­пионата в спининга в битката за първото място, за което получиха поз­дравления лично от президен­та на световната централа по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли. Екипът от инструктори зад състезате­лите ни също си свърши от­лично работата с подаване на точни и навременни указания. Цялата ни делегация получи специални благодарности от президента на Българска­та федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

„Когато през миналата го­дина станахме световни шам­пиони, немалко хора решиха, че успехът се дължи на до­макинския фактор, тъй като мондиалът тогава се проведе на река Въча в България. Сега показахме, че отборът ни на­истина вече е световна сила в спининговия риболов на пъс­търва“, заяви лидерът на бъл­гарския тим Георги Гетов. Той постави и един от рекордите на първенството, като успя да улови 46 пъстърви в рамките на 45 минути.

В индивидуалното класира­не световен на спининга шампион стана 17-годишният италианец Дави­де Недроти, следван от съот­борника си Марко Феракатена и босненеца Никола Зовко. За отбора на България това беше трето качване на подиума за последните 5 години след спе­челването на световната тит­ла през 2023 г. и третото място през 2021 г. Индивидуално за същия период имаме злато на Тодор Костадинов и два сре­бърни медала на Георги Гетов и Люси Дремалов.

спининга сила

„Като федерация развиваме общо

10 дисциплини в спортния риболов

с участието на стотици състе­затели. В последните години уловът на пъстърва с изкуст­вени примамки винаги ни е но­сил големи успехи“, каза деле­гатът на БФРС на световното Станил Йотов. Той добави, че в края на септември нашите момчета ще защитават друг престижен трофей, на който са носители за миналата го­дина – Купата на Средиземно море и Дунав. Сега домакин на турнира ще бъде родопският град Девин, който се счита за столица на спортния риболов на пъстърва у нас.

Освен това, през тази годи­на България ще организира световните първенства в още три дисциплини – на плувка за мастърс, ветерани и хора с увреждания на 14-15 юни на Гребния канал в Пловдив, на „Метод Фидер“ на 13-14 сеп­тември на същия водоем, и по „Траут Ареа“ (скоростен рибо­лов на пъстърва с изкуствени примамки в затворен водоем) на базата в село Къпиново, обл. Велико Търново, на 18-19 ноември.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ