Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Българин победи на състезание по Троут Ареа в Румъния

румъния троут ареа

Нашият изявен спинин­гист и пъстърваджия Петър Лаков спечели убедително турнир по Троут Ареа рибо­лов в Румъния. Впрочем, това е поредна негова побе­да при северните ни съседи, за която той сам разказва.

„Ударно започна тази го­дина за мен. По покана на румънските приятели взех участие в първото по рода си състезание по вертикален улов на пъстърва. Участваха общо 24 състезатели.

Специфичното при този риболов е, че се използват примамки, които при замята­не потъват право към дъното и анимирането им става с из­тегляне (туичване) вертикално нагоре, настрани и т.н. Обоб­щено, примамки без собствена игра, с малки размери и основ­но ловящи по дъното. Имаше ограничение и в максималния размер, като той не трябваше да надвишава 20 мм. Клатуш­ките, както и всички останали примамки, трябваше да бъдат закачени от страната, на коя­то е поставена и куката. Това елиминираше опити да се прави равномерна проводка и превръщаше клатушките в добра дънна примамка.

Започнах с подготвени три въдици, за да имам възмож­ност за импровизации в хода на състезанието. С времето налучках вярната тактика и ударно задърпах риби.

румъния троут ареа

Излязох първи от групите, с поредица от победи и само един равен мач. Последваха финални мачове. Там систе­мата също беше нова за мен, понеже се играеше с директни елиминации. Класирахме се 16 човека, които играят един мач и победителите продъл­жават, а загубилите отпадат.

Първо се паднах с един мой нов приятел от Франция. Той и в груповата фаза ми даде до­бър отпор, като малко преди края на мача вървяхме равни, но успях да победя с няколко риби. При директните елими­нации се паднахме на място с много риби и там бях по-кате­горичен, победа с 10-4. След­ваха осминафиналите. Играх срещу един от най-добрите им състезатели, с голям опит в риболова с този тип примамки. Беше напрегнат мач, почти до края вървяхме риба за риба и при 9-9 в последната мину­та направих две бързи риби и спечелих с 11-9. Победих и други силни играчи и стигнах до финален мач. Спечелих го с 20-14 и така станах победи­тел в първия турнир по верти­кален риболов в Румъния.

Приключих със 150 хванати риби, с две по-малко от пре­дишното ми състезание на същия водоем, на което бях победител, но със стандартни примамки. Прекарах си стра­хотно, а турнирът в Румъния се проведе с лек снеговалеж и на снежен декор – като в зимна приказ­ка“.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ