За първи път от десет години българите разнообразиха никулденската трапеза с наш паламуд и чернокоп, които могат да се намерят почти навсякъде по магазините и то на достъпни цени, разказа за БТА Кристина Николова от фирма за търговия на едро на риба и рибни деликатеси.
На нашия пазар се търси основно шаран и толстолоб, а напоследък българинът се научи да си хапва и гръцки риби от аквакултури, показват наблюденията на Николова.
През 2015 г. 10 416 тона риба и рибни продукти са били произведени, при 7 448 тона през 2005 година, показват данни на статистиката. Вносът на риби и ракообразни, мекотели и други водни безгръбначни възлиза на 139.7 млн. лв. през 2015 г. (30.7 млн. лв. през 2005 година), а износът на аквакултури е бил на стойност 49.2 млн. лв., при 15.3 млн. лв. през 2005 г.
Търговските обекти за риба и рибни продукти към 31 декември 2015 г. са били 462 – с почти двадесет обекта повече спрямо 2005 г., а средното потребление на риба на човек от домакинството е било с един килограм повече – 5.2 килограма. За десет години два пъти е поскъпнала прясната и замразена риба – от 3.15 лева за килограм до 6.42 лева.