140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Белоглави лешоядчета получиха своите имена

11 излюпени белоглави лешояди на територията на Природен парк „Врачански Балкан“, Източна стара планина и Кресненския пролом получиха своите имена по време на пресконференция в София.

Кръстниците бяха природозащитници от 8 страни, които имат значителен принос за опазването на лешоядите в България. Сред тях и инж. Николай Ненчев – директор на Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ , който е единствения представител от България. 

„За мен и администрацията на парка тази награда е огромна чест. Благодаря на всички организации, както и лично на експерта Георги Стоянов за положените усилия, време и неуморна работа. Възстановяването и опазването на биологичното разнообразие е една от най-благородните каузи, която, обаче, изисква постоянни усилия, търпение, значителни финансови ресурси и ентусиазъм”, сподели инж. Ненчев.  

През 2015 на територията на природен парк „Врачански Балкан“, беше излюпено първото белоглаво лешоядче от 70 години насам. През 2016 от образувалите се 8 двойки има излюпени 4 малки. От внесените 49 лешояда от Испания и Франция, 43 вече са пуснати на свобода, а останалите са във волиерата за адаптация в с. Долно Озирово. 

Около 50 тона годишно трупно месо е необходимо за подхранването на лешоядите. Храната се предоставя най-често от големи свине и краве ферми, както и от местни фермери и жители в района. Освен като „санитари“ на природата лешоядите имат и важна икономическа роля, като намаляват необходимостта от използването на екарисажи.

Със своите размери и осанка птиците са притегателни и за туристи и орнитолози, като по този начин съдействат за популяризирането на района като туристическа дестинация. 

Инициативата за кръщаването на малките лешоядчета се организира от СНЦ “Зелени Балканни” в рамките на проект “Завръщането на лешоядите в България”, финансирана по програма Life +. на ЕО.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ