Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Безсрочни протестни действия в Провадийско

Безсрочни протестни действия в Провадийско

Ловци от дружинките, част от състава на ЛРС-Провадия и техни колеги от ЛРС-Варна, започнаха безсрочни протестни действия заради липсата на надежда рестрикциите за групов лов на диви свине да отпаднат или поне да се облекчат, както се очаква това да стане в цяла Северна България, след като министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пое ангажимент да издаде нова заповед следващата седмица. Причината забраната за групов лов да остане в сила именно тук е регистрираното в края на август огнище на Африканска чума по свинете в провадийското село Тутраканци, което засега е единственият случай на опасната зараза у нас.

Ловците са твърдо решени да блокират всеки следобед пътя Провадия – Айтос в частта му при разклона за с. Тутраканци, докато исканията им не бъдат чути.

По време на протеста, проведен вчера, председателят на ЛРС-Провадия Николай Христов заяви следното: „Над две хиляди са ловците от нашето и от съседните сдружения, които нямат право да ходят на групов лов за диви свине и ако този сериозен проблем не намери решение, както за останалите колеги, ще стачкуваме всеки ден. Може и да се стигне до гражданско неподчинение!“

Ето изказванията и на четирима председатели на дружини:

Камен Кирилов, председател на ЛРД Тутраканци-Чайка:

Ликвидирахме дивите свине, които отглеждахме в местния гатер и ги заровихме, както ни бе разпредено. Сега тази опция вече не съществува за нас, а и не знаем какво ни очаква. Карантинният период свърши, но за нашия район забраната за групов лов на диви свине и употребата на ловни кучета явно няма да отпадне както за колегите от другите части на Северна България. Пълен абсурд е, че имаме право да ловуваме на хищници с ловни кучета, а на диви свине – не!

Иван Чернев, председател на ЛРД-Черковна:

Ловната площ на нашата дружина граничи с тази на колегите от ЛРД-Равна. През целия сезон те ще имат право да ползват ловни кучета по време на лов, а ние не. Не виждаме никаква логика в това ограничение, при положение че глиганите понякога изминават по над 40 км на ден и много често преминават от ловната площ на една дружина в тази на съседната.

Валери Николов, председател на ЛРД-Цонево:

Миналата година имахме най-голям отстрел на диви свине в района, сега също наблюдаваме висока численост на този вид дивеч, но на практика нямаме право на пълноценен лов. Има ли някакъв смисъл да се запазят суровите ограничения, при положение че огнището на АЧС бе регистрирано преди около 40 дена, след което няма никакви сигнали, че заразата все още е налична в нашия район?

Данчо Желев, председател на ЛРД-Белослав към ЛРС-Варна:

Влизаме в ивицата на 10-километровата зона, за която се предвижда рестрикциите да се запазят. Членовете на дружината ни са лишени от любимото си хоби по причини, които не са съвсем ясни към момента.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество – гр. Варна
Пощ. код: 9000
Телефон: 62-13-37
Мобилен: 0893 600 355

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно сдружение гр. Провадия – гр. Провадия
Пощ. код: 9200
Мобилен: 0888 823 915

Реклама

ЛОГО - СЛРБ