140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Богат улов радва рибарите по Северното Черноморие

улов на риба

Сафрид, чернокоп, барбун са сред видове черноморски риби, които сега пълнят мрежите на рибарите по Северното Черноморие. Има богат улов, а септември очакваме още по-добри резултати, заяви председателят на риболовното сдружение „Черноморски изгрев” Джемалидин Алиев пред в. „Добруджанска трибуна“.

Сдружението обединява заети в сферата от градове като Балчик, Каварна, Варна и др. Засега има и добър пазар за рибата, търгува се и на нормални цени, поясни Алиев. Единствено барбуна се изнася изцяло зад граница – по-точно за Гърция, защото този вид риба не е много популярен у нас, уточни той.

Местната рибарска общност разполага с добър флот от риболовни кораби. Проблем обаче се оказва осигуряването на екипаж. Има голямо текучество при нас. Наемеш човек, тъкмо го обучиш и след 2-3 месеца си тръгва, обяснява Алиев, който също има риболовни кораби.

Той обяснява това с факта, че работата им не включва постоянен ангажимент. Понякога и по 2 месеца не се излиза с корабите в морето.

Но не липсват млади хора, желаещи да работят в нашия сектор, обобщи председателят на риболовното сдружение. Сред добрите новини за риболовците е, че има наченки на завръщане на калкана, каза още Алиев.

Има хляб в морето, но сегашното управление не ни помага много, каза Христо Спасов – член на сдружението, капитан на собствен риболовен кораб (един от общо три негови плавателни съдове). Само в Балчик риболовните кораби са 15.

Освен екипажите, има много хора, ангажирани във веригата по пласирането на рибата по пазарите и магазините. Така според него от дейността на един риболовен кораб се осигурява прехраната на около 30-40 души.

От 23 години съм в морето, тази година има много добра популация на традиционните видове риба за Черно море. Водата в нашето море се изчисти и сега е много бистра. Това е една от причините за добрата популация за риба, обясни Спасов.

Той потвърди, че от 2 години е много добра популацията и конкретно на калкана. Всъщност е най-добрата за последните 15 години, коментира той.

улов на риба

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ