Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Борис Цветков, председател на ЛРС-Монтана: Единството на Съюза няма друга алтернатива

С председателя на ЛРС-Монтана се запознахме по време на проведеното наскоро риболовно състезание за журналисти и представители на медиите, на което неговото сдружение беше домакин. Покрай натоварените часове на организационна работа, г-н Цветков намери време да поговорим за новите му ангажименти, за успехите и проблемите на сдружението, за единството на Националната организация.

Представете се накратко пред нашите читатели!

Казвам се Борис Цветков, семеен с две деца. Адвокат съм от 25 години и продължавам да практикувам тази професия. Риболовец съм от дете, а ловец от 10 години. Членувам в дружина Монтана 3.

Вие сте нов председател на сдружението. Какви амбиции си поставяте на този пост?

Бях избран през май, тази година. Още със заемането на отговорната длъжност набелязах три основни направления, в които трябва да акцентираме. На първо място е финансовата дисциплина. Няма да се връщам назад, но все пак трябва да кажа, че са водени дела и възстановихме 25 хиляди лева в полза на сдружението с наказателно дело. Значи е имало сериозни пропуски в това отношение. Изисквам осветляване на всички плащания, прозрачност и контрол по дружините. Създали сме система, по която всеки член да може да провери как се разходват вложените от него средства и да знае какво е финансовото състояние. Важна задача пред сдружението е да узаконим, по скоро да получим лиценз на Стрелбищния комплекс. Водим непримирима борба с бракониерството. През февруари организирахме безпрецедентен протест срещу знаковите бандити, залагащи мрежи на язовир „Огоста“ и бездействието на отговорните институции по този проблем. Организирахме и срещи с депутатите от Монтана и в крайна сметка спомогнахме да се ускори криминализирането на това деяние. Третото важно направление е да върнем риболовците в сдружението. Това вече е факт, имаме риболовен клуб със 700 члена, но може да се постигне и още. Приобщаването на децата към нашата кауза също е сред приоритетите. Провеждаме дружествени риболовни състезания на нашата база, която сега може да видите с очите си. Впрочем, стопанисването на язовир „Долна вода“ е първата стъпка в тази посока, но имаме още идеи как да направим района привлекателен за нашите членове – ловци и риболовци. Тук съм много често. Работният ми режим е такъв: до обяд водя дела, след обяд – на базата, винаги има какво още да се изкусури тук.

Как върви сезонът в сдружението?

Нормално. Подготвихме се, според новите изисквания, за групов лов на дива свиня. Тук-там пада дивеч. За първите няколко излета са регистрирани около 40 отстреляни прасета, но тепърва ще навлизаме в зимните месеци и ловът ще става по-атрактивен. От ноември ще провеждаме и фазански лов.

Напоследък единството на Съюза е поставено на изпитание. Вашият коментар и Вашата позиция?

Единството на Националната организация няма друга алтернатива! Само така ще имаме представителност и тежест пред държавните органи. Само така проблемите ни може да бъдат чути. Ето, по този начин бяха инициирани промени в закона за лова, в закона за рибарството, в закона за биоразнообразието. Най-добре така може да се чуе гласа на отделния човек. Отделило се сдружение остава с нищожно присъствие сред обществото. Всичко друго освен единство е на елементарно ниво и за задоволяване на нечие собствено его. Всеки трябва да се съобразява с мнозинството и да се научи да зачита и неудовлетворителни лични изборни резултати.

Четете ли нашите съюзни издания? Как сте с абонамента?

Разбира се, че вестник „Наслука“ и списанието са сред нас и за нас. Като ново ръководство тепърва ще напипваме оптималните контакти със съюзните издания, за да може и нашите постижения да се видят в ловните и риболовни среди. Абонираме всяка дружина, по този начин всеки наш член ще има възможност да намери нещо интересно за себе си като четиво. В тази връзка искам да изкажа специална благодарност на ръководството на НЛРС-СЛРБ, че ни повери да организираме риболовното състезание за журналисти. Всички да видят, че в ЛРС-Монтана има сериозни и ангажирани за каузата хора.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ