Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ботсвана и Намибия разследват заедно бракониерството на слонове

ботствана и намибия слонове

Ботсвана и Намибия започнаха съвместни акции по разследване и превенция на зачестилите случаи на бракониерство в северните части на Ботсвана. В страната живее най-голямата популация от слонове на Черния континент – около 140 от общо 400 хил.

„Ботсвана стана обект на множество бракониерски акции срещу слонове през ноември и декември. Това бе причината да обединим усилия с разследващите органи от съседна Намибия“ – заяви говорителят на министерството на околната среда и туризма на Ботсвана Лесего Команяне

Само за десетина дни през ноември миналата година бяха заловени 4 бракониерски групи, внасящи бивни от слонове в Намибия. В същото време властите в страната пресекоха трафик на общо 68 бивни с общо тегло почти един тон в региона на река Замбези.

Разследванията показват, че по-голямата част от тях идват от съседна Ботсвана, а река Замбези е основният път, по който минава трафикът от Ботсвана към Замбия.

Специализирани екипи от Ботсвана и Намибия верифицират произхода на бивните, конфискувани при антибракониерските акции. Те също така изследват каква част от тях принадлежат на слонове, умрели от естествена смърт и каква на убити от законарушители. Броят на рейнджърите, които се грижат за превенцията на бракониерството в северните части на Ботсвана, е умножен неколкократно. Към местните екипи се присъединиха и техни колеги от Намибия с цел налагане на ефикански мерки.

В същото време правителството, заедно с представители на бизнеса, подари още един микробус на местните общности в северозападните части на страната, с които да бъдат водени и връщани от училище деца. Така въпросните безплатни за ползване превозни средства станаха три. Основна причина за въвеждането на т.нар. „слонски експрес“ е опасността от големия брой представители на дивия свят в региона.

Димитър КОНСТАНТИНОВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ