140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Боян Стоянов, председател на ЛРС-Самоков пред сайта „Дивото“:

 • Разкажете ни как протича ловният сезон във вашето сдружение?
 • Може да се каже, че ловния сезон започна успешно за нашите десет дружини, които ловуват основно на пъдпъдъци и диви свине.  За съжаление, при пъдпъдъците първите две седмици бяха много успешни, но след това слуката намаля. Все пак ловците останаха доволни от излетите.

  Още през първия месец от сезона за дива свиня 50% от плана за отстрел беше изпълнен. Това е лесно обяснимо, тъй като грижите за този вид дивеч са целогодишни. Мога дам пример с моята дружина –  на две хранилки за тази година сме оставили 8 тона фураж. Имаме район, където не се ловува изобщо, нещо като буферна зона. Тази година решихме да направим един излет там и резултатът бе 8 отсреляни прасета. И пак спираме, тъй като това е като естествен наш развъдник за дивата свиня.

  Всички дружини имат отстрел, като високопланинските са по-зле, дивечът още не се е качил в планината, но времето за тяхната слука предстои.

  За съжаление не ни разрешават групов лов на хищници, а чакалът настъпва сериозно в нашите ловностопански райони, и разчитаме изцяло на индивидуалните разрешителни за отстрел. Новите указания на ИАГ за провеждането на индивидуален лов на хищници изключително ще затруднят и демотивират нашите ловци, а трябва да ви кажа, че в моята дружина всяка година се отстрелва поне по един вълк. Имаме изградени стървилища, край които много надъхани млади ловци дебнат хищниците, как сега да им обясня, че правилата са усложнени и едва ли не ги обвиняват в откровено бракониерство.

 • Има ли нещо в законовите промени, които предстои да бъдат гласувани в парламента, които да ви притеснява?
 • Времето ще покаже дали ще бъдат полезни за ловното дело. Виждам, че много колеги коментират охраната на дивеча, аз смятам, че ние, ловците, трябва да охраняват дивите животни, тъй като ние ги стопанисваме. В нашето сдружение, например, поставихме камери на важни за дивеча места и като се разбра, че упражняваме видеоконтрол, проблемът с бракониерството бе решен.
 • Смятате ли, че бе време информацията от печатните издания на НЛРС-СЛРБ да навлезе в интернет чрез новия сайт „Дивото“, за който давате първото си интервю?
 • Стараем се всичките ни десет дружни да бъдат абонирани за в. „Наслука“ и сп. „Лов и риболов“. Колкото до сайта – очевидно е, че вече всички държим в ръцете си смартфони и таблети, получаваме информация най-вече от интернет, така че приветствам появата на „Дивото“. Много полезна ще е опцията самите сдружения да могат да качват информация, тъй като комуникацията между ловците в страната значително ще се подобри и така да се каже ще си  „сверяваме часовниците“. Смятам, че е нужно и нашето сдружение да се присъедини към сайта.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ