140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Брадатият лешояд Хан отпътува със самолет за Франция

брадат лешояд

Брадатият лешояд Хан – първият, излюпен в България от повече от 60 години насам, отпътува със самолет за Франция, предаде в репортаж БиТиВи. Той става част от европейската програма за възстановяване на вида.

В природата у нас и целия Балкански полуостров брадатият лешояд е изчезнал вид. От няколко години в спасителния център на федерация на природозащитни сдружения „Зелени Балкани“ в Стара Загора живее единствената двойка такива лешояди.

Десетилетия след изчезването им от Балканите, тук се излюпиха брадати лешояди. Първото пиле беше подхранвано няколко дни от ветеринарите и беше върнато на родителите. Второто обаче ще трябва да бъде отгледано от приемно семейство – обучени в приемното родителство брадати лешояди.

Брадатият лешояд изчезва от България преди близо 60 години, а малко по-късно – и от Балканския полуостров.

През 1962 г. е открита последната птица, убита над Сливен и оттогава двойката брадати лешояди в спасителния център е единствената в България.

Излюпването на малките лешояди през тази година се чака от девет години.

„Три дни след очакваната дата все още не се наблюдаваше излюпването. Птиците бяха неспокойни. Усетихме, че трябва да се намесим и бяхме щастливи да открием, че сме го направили в точния момент и сме помогнали на малкото да оцелее“, разказа Иван Каишев от „Зелени Балкани“.

В програмата за възстановяване на вида участват над 30 зоопарка и специализирани центрове от цяла Европа.

„Това е една изключително дългосрочна програма и трябва много предварителна работа по ограничаване на заплахите, по проверка на подходящи места за гнездене, наличие на храна и така нататък“, обясни Елена Кметова от „Зелени Балкани“.

След приключване на програмите за възстановяване на вида в Алпите и Пиринеите може да се очаква усилията да бъдат насочени към България.

А Хан вече е в новия си дом – френски зоопарк, където го очакваше млада дама.

брадат лешояд

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ