Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Бръмбар корояд унищожава общинската гора в Сапарева баня

Бръмбар корояд унищожава общинската гора в Сапарева баня. За това алармира управителят на общинското лесничейство Александър Алащинов, който на юлското заседание на местния парламент посочи, че проблемът е изключително сериозен за целия регион и страната. Темата бе коментирана във вдръзка с предложение на местната управа складирана в гората иглолистна дървесина да бъде продадена без търг. Стана ясно още, че дървесината е добита от фирма и стои в гората от 4 години, тъй като досега не е намерен купувач.

„Предлагам да обявим бедствено положение. Бръмбарът корояд стои в отсечената дървесина максимум месец, докато изяде слоя под кората. След това отива в здравите дървета, тъй като няма с какво да се храни. Тази дървесина трябва да се отстрани по най-бързия начин от гората, защото това е единственият начин за борба с това бръмбарче”, каза Алащинов. Шефът на горското в курорта поясни, че за да може да се продава по-лесно засегнатата дървесина, правителството и лесовъдите са променили наредбата.

Достатъчна е кратка разходка в района, за да се види, че иглолистните гори наистина умират от корояда. Вредителят вече е унищожил цели масиви с борове на територията на цялата бивша Дупнишка околия. Поразените дървета стряскат с вида си – кафяви оазиси в спешно нуждаещи се от помощ зелени масиви.

 

Юлияна Колчакова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ