140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Британските кучета с понижена плодовитост

Учени открили, че за последните 26 години възпроизводствените способности на мъжките кучета във Великобритания са се понижили. На изследване били подложени образци от сперма, събрани от животни в развъдници, където се отглеждат кучета-водачи за работа с инвалиди. Сред породите, които се развъждат там, имало бордър колита, златисти ретривъри, лабрадори и немски овчарки. Общо били изследвани 1925 образци, получени от 232 кучета.

Оказало се, че в периода от 1988 до 1998 г. подвижността на сперматозоидите се снижавала средно с 2.4 % годишно. Дори след като някои кучета били изключени от изследването, тъй като явно имали проблеми със сперматозоидите, негативната тенденция се запазила. От 2002 до 2014 г. снижаването било с 1.2 % годишно. Също така в спермата било открито наличие на органични съединения, влияещи допълнително върху репродуктивната функция и появата на вродени дефекти: полихлорирани дифенили и фталати.

Учените са надяват, че изследването ще помогне за намирането на отговори и решения за идентични проблеми, срещани при хората.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ