Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Британците прилагат брекзит за съвместния риболов

 

      В началото на месеца британското правителство обяви решението си да се оттегли от Лондонското споразумение за риболова от 1964 г. Целта е възвръщането на изключителния контрол над правата за риболов край бреговете на страната, съгласно вота в подкрепа на Брекзита.
Споразумението е сключено през 1964 г., тоест преди присъединяването на Великобритания към Европейския съюз през 1973 г. Според него, риболовът се разрешава в зона от 6 до 12 мили от бреговете на подписалите документа страни. То дава по-голяма свобода на действие съгласно европейското право, което определя тази граница на 12 мили.
     С оттеглянето от споразумението британските рибари ще изгубят правото да работят близо до бреговете на пет други европейски страни: Франция, Белгия, Германия, Ирландия и Холандия.        Излизането от споразумението беше приветствано от Британската национална федерация на риболовните организации (NFFO). Британското правителство уведоми за решението си страните, подписали споразумението, което в действителност е първа стъпка в процеса на напускане, продължаващ две години.
      Според данни от правителствените разчети, през 2015 година британските кораби са уловили около 708 000 тона риба на стойност 775 милиона британски лири (близо 900 милиона евро). Все пак някои трезвомислещи хора от рибарския бранш не бързат да изпадат в еуфория от новите перспективи и предвиждат сериозни затруднения, след като английските рибари също ще се окажат пред множество затворени врати.

     Още мнения за въведения нов режим може да прочетете в бр. 28 на „Рибар“.

 

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ