Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Чакали плъзнаха из Морската градина на Бургас

чакали бургас

Чакали настъпват от крайните в престижните квартали на Бургас, а вече плъзнаха из Морската градина в областния център. Хищниците кръстосват района между Пантеона и Флората, социалните мрежи изобилстват от кадри на животни, заснети в парка, до огражденията за кучета, а очевидци разказват, че четириногите разбойници вече спокойно се разхождали и по крайбрежната алея.

Ръководителят на ловно – рибарско дружество „Лебед“- Бургас Невен Каравасилев призова еколози, ловци, общински и държавни институции да обединят усилия, за да се справят с нашествието на чакали в урбанизираните територии на Бургас.

„За съжаление сега вървим след проблема. Говорили сме много пъти на тази тема в годините. Алармирах Радостина Ценова от „Българска фондация биоразнообразие” и тя логично изпадна в паника.

Чакалите идват от Атанасовското езеро, а там в момента започва гнездови период. Трябва да се вземат мерки за редуциране на полулацията на хищника“, каза той.

И направи предложение: „В Атанасовското езеро трябва да има рейнджър, който да притежава правомощия, умения и знания да регулира числеността на чакалите още в зародиш“.

чакали бургас

„Знаете ли, колко е годишният отстрел на чакали в България за миналата година? Отговорът е 62 000. А на бургаското сдружение е 2000. За сравнение в Унгария за цялата 2023 г. тази цифра е 1 000”, посочи председателят на Ловно-рибарско дружество – „Лебед“- Бургас.

Членовете на дружеството полагат усилия в рамките на позволеното за овладяването на проблема.

Тази седмица ловна дружина „Изгрев” ще се събере около защитените зони в Северната част на Атанасовското езеро. С тях ще има и техни колеги с кучета. Следващата седмица с позволение от директора на РИОСВ дружината ще влезе на територията на Атанасовското езеро заедно с представител на РИОСВ. Теренът там обаче е труден, защото има диги и достъпът е затруднен. Това обаче няма да реши проблема в неговата цялост, казва Каравасилев.

По думите му, още преди повече от 5 години трябвало да бъде приет нов план за управление на резерват Атанасовско езеро.

„В този план ние бяхме предложили да има управител на резервата, еколог и рейнджър. В европейските зони по НАТУРА 2000 това е практика, а всички знаем, че този резерват е от голямо значение не само за Бургас и България, но и за Европа. Сами може да си отговорите дали крие опасности за пернатите обитатели на Атанасовското езеро и техните яйца. Особено в брачния период”, поясни той

„Преди отстрелът им се насърчаваше. През 1980 г. държавата даваше по 150 лв. за отстреляна женска и по 100 лв. за отстрелян мъжки. Сега това все още фигурира в закона за горите и лова, но само на хартия. Затова ние поощряваме нашите ловци с 10 лв. на убит хищник“, добави Каравасилев.

Лалка Кипрова

Снимки: Georgi Karidov, фейсбук група Бургас

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ