Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Чехия дари на природата ни 16 малки белошипи ветрушки

чехия ветрушки

Дар за богатството на българската природа пристигна от Чехия – 16 белошипи ветрушки , които  са излюпени в зоопарковете Прага и Ходонин през отминалия размножителен сезон.

Те са изпратени у нас  в рамките на дейностите по проект “Живот за белошипата ветрушка” , изпълняван от екипа на Зелени Балкани и финансиран от европейската програма LIFE .

След като малките соколчета  бяха транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, ветеринарните  лекари ги прегледаха и обезпаразитиха. Напролет част от птиците ще бъдат освободени  сред природата  за подпомагане на популацията на вида.

Даряването на белошипи ветрушки от Чехия се превърна в традиция, благодарение на която вече няколко поредни години птици излюпени там ветрушки летят в небето на България, поясниха от Зелени Балкани. Екипът  изказва благодарност към  зоопарковете и специално към  Антон Вайдал от зоопарк Прага, за съпричастността и съдействието.

чехия ветрушки

Междувременно деца от училище“ Христо Ботев” в свиленградското село Левка посетиха центъра за природозащитни дейности на проект “Живот за белошипата ветрушка”. Те  се запознаха отблизо с дейностите на Зелени Балкани по завръщането на белошипата ветрушка в природата на България.

Еколозите им разказаха  за работата  по размножаване, отглеждане и освобождаване на птиците, както и за дейностите си на терен по търсене на диви колонии на дребното соколче.

Най-интересна за  учениците бе новината, че от цяла България, именно в тяхното село Левка, видът бе завърнат за пръв път след десетилетно отсъствие от природата ни.

След презентацията в залата на Центъра гостите  разгледаха и съоръженията и изкуствените гнездилки по сградата отвън, поставени за домове на птиците.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ