140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Черни щъркели се появиха край Велико Търново

велико търново щъркели

Тази пролет търновци забелязаха появата на черен щъркел по поречието на Янтра, в района между църквата „Св. 40 мъченици” и Владишкия мост. Рядката птица зарадва жителите на кв. Асенов и туристите, дошли да разгледат храма, но не позволи някой да се приближи много до нея. Тя смело се разходи във водите на реката, улови си риба.
Черният щъркел е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. Той не може да се види често в нашата страна и е застрашен от изчезване. Въпреки това търновски ловци разказват, че в района на Преображенския манастир, който се намира между Велико Търново и с. Самоводене, от няколко години се забелязват две двойки черни щъркели, които редовно долитат от юг, за да снесат яйца и отгледат на спокойствие малките си в скалите, които се намират в района на светата обител.
Колкото до белите щъркели, те имат гнезда в почти всяко село във Великотърновската област и много от тях бяха населени и тази пролет. Някои от тези птици дори не отлитат на юг през есента заради по-високите температури.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ