140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Човечеството вече изхаби природните си ресурси за цялата година

До 8 август човечеството вече е изразходвало всички природни ресурси, които Земята може да възстанови в рамките на година.

Този ден е известен като „ден на надхвърлянето“ и през тази година той е с пет дни по-рано от миналата 2015 г.

През изминалите месеци от януари насам ние сме успели да изразходваме зададените за година природни ресурси по-бързо от когато и да е било преди.

Според изчисления, ако човечеството продължава да живее по начина, по който го прави досега и продължава да изразходва природни ресурси със същите темпове, то ще се нуждаем от средно 1,6 планети Земя, за да задоволим потреблението си, пише„Сайънс алърт“.

„Денят на надхвърлянето“ се изчислява от организацията Global Footprint Network и за целта тя използва данни от ООН, събрани от хиляди икономически сектори като риболов, горско стопанство, транспорт, производство на енергия и други.

Когато става въпрос за ресурси трябва да се посочи, че не става въпрос само за вода, храна и петрол. Те включват и запаси от въглерод, които вече са толкова превишени, че човечеството изхвърля повече, отколкото горите и океаните могат да абсорбират.

„Въглеродните емисии са най-бързо растящият сегмент от екологичното надхвърляне“, се посочва в прессъобщение на Global Footprint Network.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ