140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

„Чудесата на река Меконг“ в действие

скат меконг

По странна ирония на съдбата учени, участващи в проекта „Чу­десата на река Меконг“ са се озовали в близост до мястото на събитието – уловен гигантски скат с дължина 4 м и тегло 180 кг. Самите те са претеглили и измерили рибата, като са направили и подобаваща фотосесия. Впоследствие скатът е върнат на сво­бода.

Ефектни трофеи от Червено море

Поредното чудо на река Меконг е станало в Камбоджа, в про­винция Стунг Тронг, а скатът е уловен случайно от риболовци с обикновена въдица. Трофеят налетял на друга, по-малка риба, хваната на въдицата, но оказала съпротива и така привлякла вниманието на гиганта. Скатът е защитен вид и е сред най-ред­ките и ценни риби от огромното видово разнообразие в реката, обитавана от повече от 1000 вида риби.

Най-голямата река в Югоизточна Азия (4250 км) е силно за­мърсена и това застрашава нейната внушителна екосистема. Три държави Китай, Лаос и Камбожда ползват водите й, както и тези на нейни притоци, с построени десетки язовири и дружи хидросъоръжения. Въпреки всичко, тя крие чудеса, заради които учените работят по специален проект. Дори и те са били крайно учудени, че там все още има такива гиганти.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ