Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Чудесна коледна слука за рибенци

Валери АНГЕЛОВ

Изключително благодатна се оказа тази Коледа за рибенските ловци от сдружението в Долна Митрополия. Съгласно графика ловно-рибарската дружина от с. Рибен в навечерието на Коледа излезе на излет за дива свиня. Добрата организация, дисциплината и реда в дружината дадоха резултат. До края на ловния ден бяха отстреляни шест диви прасета. Толкова колкото бяха до момента от началото на сезона. Балканджиите сигурно ще скочат веднага и ще започната да се присмиват: „С какво ни се хвалят полендаците, голяма работа, че ударили дванадесет прасета“. Така е, но и не е така. Едно е да ловуваш в Балкана, където са естествените местообитания на дивите свине, друго е да ловуваш в полето. Този дивеч е в ниското докато има храна. След като мине жътвата и приберат слънчогледа и царевицата, а земята се дискова, изоре и засее, той се качва в планината. А точно тогава сезонът за едрия дивеч е в разгара си. На какво да ловуват полендаците? Единствено заредените хранилки и калищата задържат дивите свине по-дълго в полето. Явно в Рибен са си свършили добре работата.

Забележително е, че от шестте отстреляни прасета на Бъдни вечер четири са на сметката на председателя на ловната дружина Митко Симеонов. Благодарение на съобразителността и енергичността му отстрелва първо две и до края на излета още две. Това е за един ловен ден. Но в предишните излети той е ударил още две. Така се оказва, че половината отстрел е благодарение на председателя на дружината.

Излетът непосредствено преди Нова година увеличи общата сметка за сезона на петнадесет диви прасета. А той още не е приключил!

Успехите на ловната дружина са благодарение на колективните усилия на всички. Без гоначите с кучетата, без ловците на пусиите и без логистичното осигуряване от неуморния Емил Панталеев едва ли би имало подобни резултати.

През 2018 г. ловно-рибарската дружина в с. Рибен навършва сто години от създаването си. Самото село е възникнало като римска крепост от дясната страна на река Вит. Край него минава римски път и там са останките от античната крайпътна станция „Ад Путея“. През 1980 г. в околностите на селото са снимани част от кадрите на филма „Хан Аспарух“, като в масовките участват военнослужещите от поделенията в град Плевен, включително целият випуск школници от школата за запасни офицери, курсантите от военновъздушното училище и няколко хиляди запасни граждани, мобилизирани за целта.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ