Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

CIC взе участие в световния ден за борба със зоонозните болести

зоонозните болести

На 6 юни бе отбелязан Световният ден за борба със зоонозните болести. На тази дата се отдава почит на микробиолога Луи Пастьор, който прилага първата ваксинация през 1885 г. Ваксината е срещу бяс, едно от най-опасните зоонозни заболявания в света.

В днешния свят борбата срещу зоонозните болести изисква непрекъснати усилия, координация и сътрудничество между множество сектори. Като следствие от съвместното съществуване на хората с дивата природа във всяка страна възникват предизвикателства от гледна точка на здравето на хората, животните и екосистемите.

Както показа Covid-19, зоонозните болести – ако не бъдат контролирани – могат да окажат опустошително въздействие върху цялата планета.

Международният съвет по лова и опазване на дивеча (CIC) активно допринася за борбата срещу зоонозите, като по този начин спазва ангажимента си да подкрепя устойчивото развитие на природата и проекта One Health (Едно здраве).

Такава инициатива е и The Flying Project (Проектът за пернатите) в Монголия.

В опит да подпомогне монголската дива природа и хор, Flying Vets се стреми да укрепи способността на страната да прилага подход, използван от One Health при справяне с болести в дивата природа, включително зоонози. По-специално проектът поддържа националната програма на Монголия One Health, която се подкрепя от три монголски министерства и се съфинансира от инициативата NatureforHealth (Природа за здраве) на UNEP (Програма на ООН за околната среда).

CIC вече организира два семинара в Монголия съвместно със Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH), обединявайки различните заинтересовани страни от сферата на хуманната и ветеринарната медицина.

В момента се разработва трети семинар с фокус върху анализа на данни, който ще подпомогне изпълнението на програма One Health в контекста на Меморандума за разбирателство на CIC с WOAH.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ