140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

CICсъс Стратегически план до 2030 г.

2030

По време на 70-ата Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC), провела се в португалския град Кашкайш между 18 и 21 април, организацията прие своя Стратегически план до 2030 г., като си постави цели до края на това десетилетие съобразно заложеното в Глобалната рамка за биоразнообразието Кънминг-Монреал. Крайната дата на плана – 2030 г. – съвпада със 100-годишнината на организацията.

По време на срещата Ботсвана официално заяви намерението си да стане член на CIC. В тази връзка обръщение към делегатите направи министърът на околната среда и туризма на страната Думезвени Мтимкулу.

Стратегическият план до 2030 г. е следствие от дългогодишната работа на организацията, включително нейната 69-а генерална асамблея и резултатите от постигнатите тогава стратегически решения. За съдържанието на плана ключово значение имат още проучването на мнението на членовете на CIC, проведено през миналата година, работният план за периода 2023-2025 г. на  CPW (Колаборативно сътрудничество за устойчиво управление на дивата природа) и Комуникационната стратегия на CIC, изработена през 2020 г.

С оглед Глобалната рамка за биоразнообразието Кънминг-Монреал Стратегическият план на CIC до 2030 г. ще подкрепи цели 3, 4, 5, 6, 9 и 21, като се фокусира върху 4 глобални приоритета:

– Приложните науки за лидерство с фокус върху природата

– Поставяне на устойчивото ползване в основата на промяната на политиките

– Постигане на обединение на ловците и водещи технологични решения около общото наследство на земята и продукцията от нея

– Постигане на вдъхновение на сърцата и умовете относно воденото от ловците опазване на дивата природа

За ефективното изпълнение на този нов и амбициозен стратегически план до 2030 г. ще има нужда от международно сътрудничество и съвместни действия, като се създават нови партньорски взаимоотношения, надграждащи съществуващите в момента.

Министърът на околната среда, горското стопанство и туризма на Намибия Похамба Шифета, представляващ своята държава в CIC, изрази своето задоволство от дългогодишното сътрудничество с Международния съвет по лова и опазване на дивеча, изтъквайки нуждата от глобални политики за устойчиво използване на дивата природа.

С оглед на новоприетия стратегически план до 2030 г. CIC ще подкрепи стратегия за опазване на дивата природа в Ботсвана, която ще заложи на основните принципи на организацията за управление на околната среда, устойчиво развитие и премахване на бедността.

На срещата бе определен и следващият домакин на генералната асамблея на CIC. Това ще бъде Катар. Събитието ще се проведе в Доха между 24 и 27 април 2025 г. Основни теми на асамблеята ще бъдат ловът с грабливи птици и медиацията в сферата на ловното дело и различни сфери, имащи отношение към биоразнообразието и опазването на околната среда.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ