140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Д-р Григор Томов, председател на ЛРС-Мездра:

– Г-н Томов, как започна сезонът в ЛРС-Мездра?

– Напълно нормално, без опожарени площи и извънредни ситуации. Забелязваме намаляване на популацията на пъдпъдъка. Причина за това е бързото изораване на нивите след жътва, което се явява сериозен проблем за оцеляването на вида. На времето се дисковаше в късна есен и пернатите имаха храна до късно. Ще споделя, че чрез разселването популация на фазани се увеличава и на места вече имаме трето, четвърто поколение на местни, отлично приспособени в средата птици.

– Какви са очакванията ви за същинския сезон?

– Не по-лоши резултати от предходния! Средствата за подхранване на дивеча са гласувани още преди година – дружинките получават парите, запасяват се със зърно, след което представят фактури за закупен фураж.

Миналата година имаме ударени общо 241 диви свине, очакваме добра слука и тази година. Моето наблюдение е, че популацията на сърната се е увеличила в региона. Това се случва най-вече на местата, където намалява чакалът. Забелязваме, че той се съсредоточава край пътните артерии и сметищата. Сърните оцеляват и защото дружинките се борят с бракониерството.

– Имате ли проблеми с бракониери?

– До колкото ми е известно, горската полиция е конфискувала около 22 машинки за примамване на пъдпъдъци. Информацията е неофициална –  въпреки че поддържаме връзка, лесничейството работи отделно от нас. Членовете на дружинките нямат кой знае какви възможности да помагат в охраната на районите си. Малко от активните ловци живеят в селата, другите идват за излети.

– Одобрявате ли предстоящите промени в закона?

– Промените ще се случат, каквито и притеснения да имаме, а резултатите от тях ще се отчетат след пет-десет години. Щом не стачкуваме, значи сме съгласни. По принцип, всеки закон има поддръжници и хора, които го критикуват.

Една от най-коментираните промени касае охраната… В сдружението имаме две щатни длъжности, плащаме заплата на двама мъже за охрана. Но тази дейност се изпълнява основно от държавните лесничейства и хората съвсем не са малко, но ефектът от дейността им е нисък. Отдавам това на нормативната база, защото много от написаните актове падат в съда! Освен това, уставът ни е такъв, че ловецът не може да бъде лишен от права директно от ръководството на сдружението, а чак след официално предложение от дружинката. Но обикновено в колектива си прощават или мълчат и ние сме с вързани ръце.

– Как възприемате идеята за създаването новия сайт „Дивото“?

– Одобрявам я, разбира се. ЛРД-Мездра има сайт от година. Мислех, че никой в селата няма да го чете, но се оказа, че греша. Хората го четат и се информират. Светът около нас се променя и ние трябва да сме в крак с новостите. Говорим по интернет, контактуваме във Фейсбук, информацията ни преследва и залива от всякъде. Ние сме последователи и трябва да вървим в тази посока.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ