140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Да отстояваме решенията на НЛРС относно закона

Г-н Сарандев, вашето сдружение за втора поредна година е домакин на ловния събор на Югозапада. Какви са впечатленията ви?

Интересът към събора с всяка година нараства. Стремим се да запазим и патриотичното възпитание на нашите ловци. Присъстват много уважавани гости. Тук са и нашите приятели от Гърция и Македония, с които работим по реализирането на европейски проекти. Всичко това говори за уважение към организираните български ловци. Убеден съм, че и догодина ще се получи хубав празник.

Очакванията за наближаващия ловен сезон?

Броят на пъдпъдъците определено намалява. Тази липса се компенсира от разселването на другите пернати. Моят апел към колегите е да не допускаме бракониерски прояви, да спазваме нормите за отстрел и правилата за боравене с ловното оръжие. Колкото за дивата свиня, изпратихме един добър сезон, наблюденията по хранилки и калища доказват наличието на дивеч, така че нашите ловци са оптимисти и за новия сезон.

Промените в ЗЛОД предстоят. Вашето мнение?

Решенията на УС на НЛРС-СЛРБ по промените в закона трябва да се отстояват и според мен това се получава. На събора присъстваха депутати от нашия регион и пред тях сме изразили за поред път своите виждания. Надявам се предложенията на Националната организация да намерят реализация в промените на ЗЛОД.

Лично мен не ме притеснява увеличаването на броя на ловните надзиратели. В нашето сдружение сме имали и шест такива. Но не бива цялата отговорност за опазването на дивечовото богатство да се прехвърля на ловно-рибарските сдружения.

Като дългогодишен ловец съм ставал свидетел да се отстрелват през месец януари бременни диви свине и е много неприятно. Така че срокът за ловуване на този вид дивеч до 31 декември е логичен. Но да се стартира сезона от 15 октомври не е логично, след като конкретно в нашия случай съседите от Гърция започват ловните излети още през септември.

Предложението на УС на СЛРБ за ловен сезон от 1 октомври до 31 декември и добро и лично аз заставам зад него.

Ръководството на ЛРС-Гоце Делчев ще подкрепи ли новосъздадения сайт „Дивото“, чиято амбиция е да се превърне в трибуна на всички ЛРС от страната?

Решението за създаването на сайта е много добро и тази идея трябва да бъде подкрепена както от Националната организация, така и от всички сдружения от страната.

Възможността сдруженията сами да могат да поемат инициативата за качването в интернет на информация ще ни даде възможност да осведомяваме обществото за нашата дейност, за да не вярват хората само на т. нар. екологични организации какво и какви са организираните ловци.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ