140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Момчилград е рекордьор по отстрел на елен лопатар за 2021 година

момчилград трофеи

С 212 отстреляни елен лопатара сдружението е рекордьор в страната. Този вид е най-разпространен в ловните полета на дружините Нановица, Равен и Момчилград. Ловци от различни краища се интересуват от  лов на елен лопатар тук.

Добити са десет невероятни красиви трофея, оценени със златни медали.

По думите на Кенан Байрам популацията е много добра. Принос за това имат и ловците, които полагат целогодишно грижи.

През тoзи сезон са отстреляни също 15 сърни, 25 заека, 4 вълка, 63 чакала и на 111 лисици.

408 диви свине отстреляха през последния ловен сезон ловците от Ловно-рибарското сдружение „Родопи”  в Момчилград.

„Всички дружини са доволни, не си  спомняме досега такъв добър резултат”, казва специалистът по лова на сдружението Кенан Байрам.

Толкова много диви свине на територията на сдружението никога не имало. Предполага се, че са се прехвърлили от други райони на страната, в които Африканската чума по свинете върлува с по-голяма сила. В края на ловния сезон са понамалели. Ловците започнали да си мислят, че са се изнесли обратно към районите, от които предполагат, че са дошли. Но сега се оказва, че това не е вярно, отново са засечени сюрии от по 20 животни, особено в района на Манчево и Дамбалъ.

Лидер с 55 отстреляни диви свине е дружината на с. Звездел  с председател Хасан Сали, следвана от дружина Равен – с 43 бр., оглавявана от Реджеб Шефки.

ЛРС-Шумен – Ловците се радват на добър сезон на благороден елен

За сравнение през 2020 година на територията на ЛРС-Момчилград са били отстреляни 278 диви свине, 212 елен лопатара, 25 сърни, 53 заека, 15 вълка, 142 чакала и 168 лисици.

Въпреки усилията за прочистване на района от хищници чакалът продължава да се увеличава. Всички дружини са направили стървилища. Борбата с хищниците е постоянна, само така ще може да се осигури среда за подобряване на популацията от заек и сърна.

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ